A magyar kormány támogatja Ukrajna, Moldávia, Grúzia, Bosznia és Hercegovina EU-tagságra való jelölését

Magyarország támogatja Ukrajna és Moldávia mellett Grúzia, Bosznia és Hercegovina jelöltségi  státuszát az EU-tagságra, mondta Varga Judit magyar igazságügy-miniszter. Gál Kinga, a Fidesz Európa-képviselője kijelentette, hogy Magyarország támogatja Ukrajna, Moldávia és Grúzia jelöltségi státuszát az EU-tagságra, de a nyugati Balkán-országok európai integrációját is fel kell gyorsítani.

Várhelyi Olivér, a terjeszkedésért és az európai szomszédi viszonyok politikájáért felelős EU-megbízott kijelentette, hogy az oroszok bevonulására Ukrajnába többek között Ukrajna, Grúzia és Moldávia is az EU-tagság kérvényezésével reagált. Elmondta, hogy a terjeszkedési politika Magyarország számára az EU egy nagyon fontos dimenziója, mivel a stabilitás megszűnése Magyarország külső határain olyan területeket érinthet, ahol a béke, a biztonság és a jólét továbbra is kihívások maradnak.

Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóhivatal helyettes államtitkára elmondta az MTI-nek, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök Natalia Gavrilitával és magával Havasival is beszélt az ukrán háborúról és a Moldáviai Köztársaság európai integrációjáról. Orbán üdvözölte a moldáviai kormány tervezetét, miszerint az országot az EU-csatlakozásra való jelöltség státuszával tünteti ki.

Az EU államfőinek és kormányfőinek csütörtökön kezdődő két napos csúcstalálkozója előtt Varga Judit nemzetközi újságírókkal szemben hangsúlyozta, hogy Boszniát és Hercegovinát nem szabad kizárni a nyugati Balkán-országok azon csoportjából, melyek az EU-tagságra várnak. Grúzia esetében nem szabad elsiklani afelett, hogy Ukrajna és Moldávia olyan geopolitikai döntések, melyek a terjeszkedés eddig ismert logikáját hatályon kívül helyezik, mivel az EU  szomszédságában a biztonságot közvetlenül fenyegetik.

Gál Kinga kijelentette, hogy a Fidesz megbízottainak az a véleménye, hogy a terjeszkedési politikának új impulzusokra van szüksége, mivel az európai egység geopolitikai, biztonságpolitikai és gazdasági érdekei is ezt követelik.

Közölte, hogy Magyarország Szerbiával és Montenegróval a csatlakozás új fejezetének a megnyitását, emellett a csatlakozásra vonatkozó tárgyalások megkezdését Észak-Makedóniával és Albániával, valamint Koszovó vízummentességét szorgalmazza. „Természetesen minden országnak meg kell felelni a csatlakozási feltételeknek, melyekhez a koppenhágai kritériumok is tartoznak, hogy biztosíthassák a hagyományos nemzeti kisebbségek védelmét“, hangsúlyozta a megbízott.

Forrás: ungarnheute.hu

5/5 - (118 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.