Állami utakat privatizálna Badacsonyban az egyik leggazdagabb magyar, a helyiek felháborodtak

Levelet kaptak a Badacsonytomajhoz tartozó egyik szőlődűlő ingatlantulajdonosai, hogy az állami vagyonkezelő több közút magánkézbe adását készíti elő. A 24.hu-nak Jellinek Dániel milliárdos üzletember elmondta, hogy ő kezdeményezte a privatizációt, de neki nem áll szándékában a közutak megvétele, csak a hozzájuk kapcsolódó út menti területeké. A Magyar Nemzet Vagyonkezelő (MNV) viszont – a 24.hu birtokába jutott levele szerint – eladná a három szóban forgó közút Jellinek birtokával határos szakaszait, ezzel gyakorlatilag elvágva több helyi telek tulajdonosát saját ingatlanjuk megközelítésétől.

Egy Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től érkezett hivatalos levél okozott kellemetlen meglepetést több badacsonytomaji szőlősgazdának és üdülőtulajdonosnak az elmúlt napokban. Az egyoldalas értesítő arról tájékoztatta a Gulács hegy déli lejtőjén fekvő Csángó-dűlő néhány ingatlantulajdonosát, hogy a vagyonkezelő tervbe vette három, eddig állami tulajdonban lévő út magánkézbe adását.

A külön helyrajzi számon nyilvántartott útszakaszok sok telektulajdonos számára az egyetlen opciót jelentik, hogy gépjárművel megközelítsék saját ingatlanjaikat, ám a szóban forgó utak éppen a milliárdos ingatlanvállalkozó, Jellinek Dániel családi birtokát veszik körbe.

A kiküldött tájékoztatóban annyit közöltek, hogy az utakkal határos ingatlanok tulajdonosai, amennyiben kívánják, részt vehetnek az ingatlanok értékesítési eljárásában. Erre azonban csak akkor lesz módjuk, ha vételi szándékukat rövid határidővel – a levél kézhezvételétől számított 15 napon belül – visszajelzik, később pedig az MNV majdani értékbecslésében meghatározott forgalmi árnál magasabb ajánlattal pályáznak az összességében több ezer négyzetmétert kitevő ingatlanegyüttesre.

Az egyik érintett ingatlantulajdonos a 24.hu-nak elmondta, felháborítónak tartják, hogy az MNV egyoldalúan, mindenféle előzetes tájékoztatás nélkül egyszer csak úgy dönt, hogy értékesít olyan utakat, amelyek évtizedek óta állami tulajdonban vannak.

Azt is hozzátette, hogy a távolabbi telkek tulajdonosai csak másodkézből értesültek a hírről, mivel ők értesítést nem kaptak, holott az érintett utak lezárása nekik is problémákat okozna. Véleménye szerint, ha az MNV minden áron el akarja adni a telkeket, akkor először az önkormányzatnak kellett volna felajánlania. A helyiek szerint egyébként nem titok, hogy a környéken kinek lehet megfelelő vásárlóereje ahhoz, hogy győztes ajánlatot tegyen egy ilyen értékesítési eljárásban.

Az MNV-t a 24.hu is hiába kereste, az állami cég nem árulta el, miért akar megszabadulni a Gulács hegyi dűlőutaktól, milyen feltételekkel vernék dobra az ingatlanokat, és hogyan képzelik az értékesítés után kialakuló helyzetet.

Bár az állami vagyonkezelő egyáltalán nem reagált a megkeresésre, Jellinek Dániel igen.

A milliárdos elárulta, hogy ő kérvényezte az értékesítést.

Jellinek az elmúlt időszakban borászattá és hozzá kapcsolódva üdülőépületté fejlesztette a Csángó-pince néven ismert, több mint száz éve létrehozott pincészetet. Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójának számító Jellinek, még 2016-ban vásárolta meg az ingatlant Szeremley Huba borász-üzletember családjától. Az azóta befektetett tőke eredményeképpen ma egy többszintes, több úszómedencés komplexum. A milliárdos több földterületet is felvásárolt, hogy megnövelje az ingatlanegyüttes körüli birtokot. Ezek a telekrészek a pincétől eltérő módon nem a cégbirodalom, hanem – lévén termőföldek – Jellinek saját és családtagjai nevén lettek bejegyezve.

Jellinek Dániel a 24.hu-nak megerősítette, hogy maga kezdeményezte az utakat is magukba foglaló állami telkekkel kapcsolatos eljárást az MNV-nél, de mint mondta, nem állt szándékában, hogy magukat az utakat is megvegye. Mint mondta, nem a teljes ingatlanokra, hanem az azokhoz tartozó út menti területekre jelentkezett be az állami cégnél.

„Ezek a jelenleg útként nyilvántartott elhanyagolt területrészek már az egykori Eszterházy-pincészet, majd később a termelőszövetkezet borászatának idejében is a belső épületek, valamint a telkek használatát biztosították. A tervezett tranzakcióval helyre szeretnénk állítani a telkek korábban létező teljességét és az általunk időközben tájazonosan felújított épület használhatóságát”

– közölte Jellinek, hozzátéve, hogy a vásárlás nem érintené az utak nyomvonalait és azok közlekedési célú használhatóságát.

Fotó: illusztráció / canva

5/5 - (217 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.