„A 6–3 visszaadta a magyarok önbecsülését”

A Puskás Arénában, az Aranycsapat fotójánál tartottak megemlékezést a legendás londoni győzelem kerek évfordulóján.

Lomnici Zoltán szerint a megalázott és megbélyegzett magyar nemzet önbecsülését adta vissza a magyar válogatott 70 évvel ezelőtt, 1953. november 25-én Londonban Anglia felett aratott 6-3-as győzelme.

Az Aranycsapat Testület elnöke kiemelte: a találkozót annak idején a szövetségük alapításának 90. évfordulóját ünneplő angolok hirdették meg az évszázad mérkőzéseként.

„A hazai pályán 90 éve veretlen Anglia legyőzése az Aranycsapat egyik legnagyobb sikere volt, amelynek nem csupán sporttörténelmi a jelentősége, hanem a magyarság történetének is fontos eseménye.”

Koszorúk a Magyar Labdarúgó Szövetség centenáriumi emlékművénél, Mihály Gábor szobrászművész alkotásánál a Puskás Arénánál | Fotó: MTI / Lakatos Péter

Szöllősi György, a Puskás-ügyek és a magyar futballhagyományok nagykövete szerint az Aranycsapat akkori összeállítása a honfoglaló vezérek és az aradi vértanúk után ma már egy olyan történelmi névsor, amely az általános műveltség része és iskolai tananyag is. Kitért még arra, hogy bár a találkozó csak barátságos mérkőzés volt, a jelentőségét növelte, hogy a magyar válogatott aktuális olimpiai bajnokként lépett pályára, és akkoriban sokkal kevesebb tétmeccset rendeztek, mint manapság, hiszen az Európa-bajnokság is csak később indult el.

A rendezvényen részt vettek a londoni győztes csapat tagjainak gyermekei, Grosics Edina, Bozsik Péter és Ifj. Buzánszky Jenő – valamennyien az Aranycsapat Testület tagjai –; ők is elmondták gondolataikat a 70 évvel ezelőtt lejátszott mérkőzéssel kapcsolatban.

Bozsik Péter felidézte: azzal, hogy a Wembley Stadionban három gólt szerző Hidegkuti Nándor a visszavont középcsatár posztján, Zakariás pedig kissé hátrébb, amolyan beállósként játszott, a találkozó taktikai szempontból új korszakot nyitott a nemzetközi labdarúgás történetében.

Zakariás József lánya, Zakariás Ágnes egészségi állapota miatt ugyan nem tudott jelen lenni, de levelében a londoni 90 percet édesapja pályafutása legfontosabb állomásának nevezte. Amint írta, erre a mérkőzésre minden szurkoló és átlagember emlékezik itthon és külföldön egyaránt.

„Bárhová mentem, ezt az eredményt mindenhol örömmel és lelkesedéssel emlegették” – fogalmazott.

MTI nyomán
Nyitókép: Bozsik Péter, az Aranycsapat labdarúgójának, Bozsik József fia beszél, mögötte Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke (b3), valamint a londoni győztes magyar csapat tagjainak gyermekei, ifj. Buzánszky Jenő (b) és Grosics Edina (b2) | MTI / Illyés Tibor

4.9/5 - (105 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.