Fejlesztésre kap pénzt a HUNOR mentőszervezet

221 millió forint támogatásban részesül a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság égisze alatt több mint tíz éve megalakult, speciális helyzetekben bevethető HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) hivatásos nehéz kutató-mentő mentőszervezet. A támogatásból a mentőszervezet olyan új eszközöket szerez be, amelyek hozzájárulnak a mentőcsoport sikeres nemzetközi újraminősítéséhez – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A nemzetközi mentőcsapatokat az ENSZ INSARAG (Nemzetközi Kutató és Mentési Tanácsadó Csoport) minősíti, amelyet ötévente meg kell újítani. A világon összesen 35 nehéz minősítésű mentőcsapat van. A világon elsőként, 2005-ben egy magyar csapat szerezte meg az ENSZ INSARAG nehéz kategóriájú minősítését. A csapat újjászervezésével, 2012. július 15-én alakult meg a HUNOR, amely azóta két újraminősítő vizsgát abszolvált, mindkét alkalommal megszerezve a nehéz minősítést. A nemzetközi minősítés célja, hogy önellátó és egymással tökéletesen együttműködő mentőcsapatok vegyenek részt a nemzetközi segítségnyújtásban.

A HUNOR Magyarország hivatalos mentőcsapata, amelyet hivatásos tűzoltók alkotnak. A katasztrófák esetén bevethető nehéz városi kutató- és mentőcsapat legfőbb képessége a romok alatt rekedt áldozatok felkutatása, kimentése, és a sérültek elsősegélynyújtásban részesítése.

Tagjai nagy tapasztalattal, kiváló mentési rutinnal és speciális szakképzettséggel rendelkeznek. Vezetői külföldi küldetésekben jártas, idegen nyelven beszélő szakemberek. A mentőcsapat Budapesten 3 órán belül, vidéken 8 órán belül, külföldön pedig 48 órán belül képes megkezdeni az életmentést.

A HUNOR tagjai 10 napon keresztül 24 órás munkavégzéssel két kárhelyszínen, önellátóan képesek dolgozni. 168 tagja 12 keresőkutyával és speciális személykeresőkkel képes felkutatni romok alatt rekedt, még élő személyeket. Felszereléseikkel akár 20 tonnás, több méter vastag fém- és betondarabokat is képesek átvágni és mozgatni, hogy kimentsék a romok alatt rekedt embereket.

A HUNOR tagjai számos gyakorlaton és európai uniós misszióban vettek részt, voltak segíteni Ukrajnában, Japánban, Macedóniában, a 2014-es szerbiai árvíznél, de Magyarországon is többször helytálltak. Legutóbb idén februárban a törökországi földrengés során bizonyítottak, összesen 17 embert mentettek ki élve a földrengést követően a romok alól.

Fotó: katasztrofavedelem.hu

4.9/5 - (317 szavazat)
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.