London ihlette bábfesztivált rendeznek a Népligetben

„Ujjé, a Ligetben, nagyszerű!” címmel különleges bábfesztivált rendeznek május 25-én és 26-án a Népligetben, Kemény Henrik bábművész emlékére.

A rendezvénysorozat ötletgazdája, Barna Zsombor, a Budapest Bábszínház művésze szerint egyfajta vásári hangulat megteremtése a cél, ezért az érdeklődők színes kísérőprogramokra: felhővadászatra, képregényrajzolásra, bábkészítő foglalkozásra, betyár hétpróbára, céllövöldére, zsonglőrökre és gólyalábasokra is számíthatnak a rendezvényen – áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A magyar bábfesztivált a londoni Covent Gardenben évente megrendezett May Fayre & Puppet Festival inspirálta, amelyen rendre részt vesznek az angol bábszínházi szcéna jeles képviselői. Noha Magyarország is sok fesztivállal büszkélkedhet, nincs olyan alkalom, ahol ennyi professzionális vásári bábjátékos gyűlne össze.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az „Ujjé, a Ligetben, nagyszerű!” fesztivál Kemény Henrik Kossuth-díjas művésznek állít emléket: a palacsintasütővel hadonászó Vitéz László történeteinek megálmodója már gyerekként kötődött a Népligethez, a Mutatványos téren nőtt fel, ahova idős korában is visszatért.

Azt írták, Kemény Henrik Bábszínháza kultúrtörténeti emléknek számít, az általa népszerűvé tett bábkarakterek pedig most is élnek. Ezt a hagyományt őrzik a gyereknapi hétvégén fellépő bábosok: Pályi János, Takács Dániel, Lehőcz Zsuzsa, Baditz Dávid, Barna Zsombor, Nizsai Dániel, Tatai Zsolt, Vitányi-Juhász István, Fabók Mancsi és Czéh Dániel.

Barna Zsombor elmondta, hogy a rendezvényen lesz Vitéz László-előadás, ugyanakkor lesznek olyan vásári bábelőadások is, amelyek szintén ehhez a műfajhoz tartoznak, de mégsem Vitéz László a főszereplőjük: ilyen a debreceni Vojtina Bábszínház (Baditz Dávid) a Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála című előadása, illetve a KL Színház (Czéh Dániel) Patkó Bandi legendája kesztyűbáb előadása.

Hozzátette: esténként az idősebb generációnak is lesz egy-egy felnőtt bábelőadás: szombat este Nizsai Dániel A bábjátékos című előadása lesz látható, amely Kemény Henrik életéről szól, vasárnap este pedig Fabók Mancsi Bábszínháza hozza el az Azért a kis bolondságért című előadást.

Hozzátette: hagyományteremtő céllal hívja életre a népligeti fesztivált és azt reméli, hogy jövőre, Kemény Henrik születésének centenáriumán újra együtt tudnak ünnepelni korunk vásári bábjátékosai és a nézők.

Fotó: A Covent Garden-i May Fayre & Puppet Festival / Alternative Arts

4.9/5 - (127 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.