Magyarország és Bajorország aláírja az új hároméves együttműködési megállapodást

Magyarország és a német szövetségi állam Bajorország új három éves együttműködési programot írt alá, melynek az a célja, hogy a közös gazdasági vívmányokat az aktuális „kihívások időszakában“ megőrizze, hozta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter nyilvánosságra csütörtökön.

„A világpolitika és a világ gazdasági helyzete drámai változáson megy keresztül, és az ilyen időszakokban annál fontosabbak a stabil, kiszámítható és megbízható partnerek“, mondta Szijjártó egy Melanie Huml európai és nemzetközi ügyekben illetékes bajor miniszter asszonnyal közösen tartott sajtókonferencián a magyar-bajor együttes bizottság egy ülését követően.

A Szabad Bajor Állam a magyar külügyminiszter szerint Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere Németországon belül, valamint a második legjelentősebb befektető.

A magyar exportcikkek nagyjából egyharmada Németország felé Bajorországba irányul, és a kétoldali kereskedelmi forgalom az elmúlt évben elérte a 15 milliárd eurós értéket, hangsúlyozta Szijjártó. Hozzátette, hogy a magyar kormány az utóbbi évek folyamán hat bajor vállalattal írt alá együttműködési megállapodást.

„A nehéz idők mindig megmutatják, hogy ki az igaz barát“, és a bajor vállalatok még a koronavírus-pandémia időszakában is bebizonyították lojalitásukat: 26 vállalat 28 milliárd forintot (70,7 millió eurót) fektetett be Magyarországon és ezáltal hozzájárult 12 300 munkahely megmentéséhez, mondta a miniszter.

Szijjártó szerint mindkét államnak az a célja, hogy az eddig elért gazdasági vívmányokat az aktuálisan „nehéz, háborús és inflációs környezetben“ is képes legyen megőrizni.

Magyarország Európa-szerte a legversenyképesebb befektetési környezetet biztosítja, a legalacsonyabb adókkal és stabil energiaellátással rendelkezik, így a külügyminiszter.

A kormány szerint fontos az európai egységet az Ukrajnában folyó háborúval kapcsolatban fenntartani, de harcolnia kellett az ország energiaellátásának biztosítása érdekében, mert a magyar gazdaság az oroszországi energia nélkül nem tud működni, mondta Szijjártó.

Magyarország az energiaellátást nem ideológiai, hanem „racionális és fizikai kérdésként“ kezeli és minden tőle telhetőt megtesz, hogy az energiaellátását megvédje, tette hozzá.

Szijjártó rámutatott, hogy Magyarország és Bajorország egy olyan új három éves együttműködési programot írt alá, mely 51 területet ölel fel, ezek között a budapesti német nyelvű Andrássy Gyula Egyetem közös finanszírozását és az együttműködést az újrahasznosítható energiaforrások területén.

Szijjártó az új német szövetségi kormányra vonatkozó kérdéssel kapcsolatban, mely az elmúlt évben kezdte működését, kijelentette, hogy a kétoldali kapcsolat még soha nem függött attól, hogy milyen politikai párt került hatalomra. Magyarország mindig tiszteletben tartja más országok választási eredményeit és azokkal működik együtt, akiket a nép megválasztott, hangsúlyozta.

Forrás: ungarnheute.hu

4.9/5 - (336 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.