Mérföldkő a magyarországi állatvédelemben

Először indult Állatvédelmi szakállatorvos képzés az Állatorvostudományi Egyetemen.

Először indított professzionális állatvédelmi, illetve állatjólléti posztgraduális képzést az Állatorvostudományi Egyetem, mely mérföldkőnek számít a hazai állatvédelemben.

Az oklevelet adó kurzusra végzett állatorvosok jelentkeztek, akik – sikeres záróvizsga esetén – jogosulttá válnak az állatvédelmi szakállatorvosi cím használatára. Az Egyetem, amely elkötelezett a felelős állattartás ügye iránt, a növekvő társadalmi igényeket felismerve döntött a szakmai továbbképzés elindításáról.

Az Állatorvostudományi Egyetem Magyarország egyetlen és a világ harmadik legrégebbi állatorvosképző felsőoktatási intézménye. Az intézmény közel 15 éve tart állatvédelmi kurzust a graduális (nappali tagozatos) képzésben részt vevő hallgatóinak.

2018 óta az állatvédelem kötelező tantárgy a hallgatók számára, amelyet a Laborállat-tudományi és Állatvédelmi Tanszék munkatársai két szemeszteren át oktatnak 30 óra elméleti- és 15 óra gyakorlati óra keretében.

A tananyag átfogja a több szakterületet érintő tudományág valamennyi területét, kiterjed – egyebek mellett – a jogi szabályozásra, a hatóságok feladataira, a szakszerű állattartás követelményeire, a vadgazdálkodás előírásaira és a kapcsolódó etikai kérdésekre is. A kurzus a különböző besorolású állatok (kedvtelésből tartott állat, haszonállat, vadon élő-, kísérleti-, cirkuszi állat stb.) védelmére vonatkozó speciális ismereteket külön is tárgyalja.

Ezt a komplex, bővülő tudásanyagot folyamatosan integráló szemléletet honosítja meg 2022-től az Egyetem a posztgraduális képzésben, érzékelve a professzionális, állatorvosok által kiállított állatvédelmi szakvélemények, illetve tanácsok iránt megnövekedett társadalmi igényt.

“Az állatvédelem főszereplője és fő tényezője továbbra is az állatorvos, hiszen ő tesz esküt arra, hogy állatokat gyógyítson, és védjen. Óriási lépés, hogy Önök – a szakállatorvos-képzés révén – a megszerzett biológiai ismereteiket az állatvédelemhez szükséges jogi tudnivalókkal gyarapítják, és ennek a komplex tudásnak a birtokában közvetíthetik majd az állatvédelem ügyét a társadalom egésze felé, ideértve a civil társadalmat is.”

– hangsúlyozta az állatvédelmi szakállatorvos-képzés ünnepélyes elindítása alkalmából mondott köszöntőjében Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Egyetem rektora.

Az önköltséges posztgraduális állatvédelmi képzés tematikájában a graduális képzéshez igazodik, és ahhoz hasonlóan két féléven át tart.

A kurzus kiemelt célja, hogy a résztvevő állatorvosok elsajátítsák a pontos, hiteles szakvéleményezéshez, szaktanácsadáshoz szükséges elméleti- és gyakorlati tudnivalókat.

Emellett kiemelten nagy hangsúlyt kap a hatékony és az állatvédelemben is nélkülözhetetlen kommunikációra való felkészítés. Ennek során a jelöltek esettanulmányok analizálásával ismerik meg azokat az érvelési technikákat, amelyek segítségével eredményesen működhetnek együtt a laikus állatvédőkkel.

“Az egyetemi világban ma még ritkaság az olyan képzés, amelyben a résztvevők az adott szakterület szinte teljes spektrumát megjelenítik. Az állatvédelmi szakállatorvos-képzés ilyen, a jelöltek között van hatósági állatorvos, kisállat- és nagyállatpraxisban dolgozó kolléga és olyan állatorvos is, aki speciális területen, állatkertben vagy laboratóriumban végzi hivatását. Az állatvédelem az elmúlt évtizedekben több tudományágat érintő szakterületté vált, ami indokolttá tette a specialista szakállatorvosok képzését.”

– emelte ki Dr. habil Fodor Kinga PhD. Tanszékvezető egyetemi docens, az állatvédelmi szakállatorvos-képzés szakmai vezetője.

A magyarországi állatvédelemben az Állatorvostudományi Egyetem szakállatorvos-képzése mérföldkőnek minősül.

A magyarországi állatvédelem kapcsán sokan kiáltottak már segítségért, több szervezet is hosszú ideje hangoztatja, hogy fejlődésre van szükség. Az Egyetem által indított új képzés egy nagy lépés a haza állatvédelemben, hiszen a végzett állatorvosok felkészültebben tudnak segítséget nyújtani, eredményesebben tudnak kommunikálni a gazdákkal és állatvédelmi aktivistákkal egyaránt.

Forrás: frisshirek.hu
Fotó: Állatorvostudományi Egyetem

4.9/5 - (312 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.