Országos tisztifőorvos: bővül az oltási paletta

Bővül az oltási paletta, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) pénteken engedélyezte a kínai Sinopharm-vakcinát is – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: mostantól a Pfizer, a Moderna, a Szputnyik V és az AstraZeneca vakcinák mellett a Sinopharmmal „is számolhatunk”.
Az országos tisztifőorvos reményét fejezte ki, hogy ezek a vakcinák nagy mennyiségben hozzáférhetővé válnak, és így rövidebb idő alatt sikerül immunizálni a magyar lakosságot.
Regisztráció védőoltásra: https://vakcinainfo.gov.hu/
A szakember az orosz Szputnyik V vakcina bevizsgálásáról elmondta, kilenc vizsgálatból hetet elvégeztek, és mind negatív eredménnyel zárult, ami bíztató. Hátra vannak még a biológiai vizsgálatok, amelynek során be kell bizonyítani, hogy az oltóanyagban lévő adenovírus valóban nem képes szaporodni.
A vizsgálatokat a jövő hét végéig befejezik – tette hozzá.
Közölte, a következő időszakban – az egészségügyi dolgozók és a szociális és más bentlakásos intézményekben élők után – az oltásra regisztrált idősek beoltása következik. Ebben a feladatban számítanak a háziorvosok segítéségre – emelte ki.
Elmondta azt is: vasárnap estig szeretnének mindenkit beoltani valamennyi szociális és idősotthonban és más bentlakásos intézményben.
Ha valaki az oltás első dózisa után megbetegszik, a második adagot felépülése után megkaphatja – mondta kérdésre válaszolva Müller Cecília. Mint mondta, a teljes védelem a második oltás után hét-tíz nappal alakul ki, így nincs kizárva, hogy valaki a két oltás felvétele közötti időszakban lesz beteg.
Akut megbetegedés esetén semmilyen oltás nem adható, csak a gyógyulás után. Ekkor „kicsit csúszik a második oltás beadása, de a védettség ki fog alakulni” – mondta.
A szakember úgy fogalmazott, azt szeretnék, ha jelentősen csökkenne a koronavírusban elhunytak száma, és széles körben alakulna ki védettség a lakosságban az oltások nyomán.
A járványügyi adatokról elmondta, az elmúlt napon 1459-cel nőtt az új fertőzöttek száma, és ez az adat kiegyenlített az elmúlt napokban, látványosan azonban nem csökken. A vírus jelen van, és csak a tömeges oltás lesz kiút a járványból.
Csökken a kórházban kezelt covidos betegek száma – tette hozzá, ők 3649-en vannak, közülük 258 ember szorul gépi lélegeztetésre.
Az aktív fertőzöttek száma százezer alá csökkent, a gyógyultak száma pedig 254 783 – ismertette.

Forrás: koronavirus.gov.hu

4.9/5 - (136 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.