Thomas Adés lesz a 2024-es Bartók Világverseny zsűrijének elnöke

Thomas Adés világhírű brit zeneszerző lesz a 2024-es Bartók Világverseny zsűrijének elnöke: a komponista-karmester vezeti majd a zeneszerzőknek meghirdetett, jövő évi, hatéves ciklusokban megvalósuló nemzetközi verseny döntő testületét – tájékoztatta a Zeneakadémia az MTI-t.

A közleményben kiemelik: a 40 év alatti komponisták szóló zongorára írt 5-6 perces művekkel indulhatnak a 10 ezer euró összdíjazású megmérettetésen, a szervező Zeneakadémia pedig január 18-tól várja a jelentkezéseket.

A részletes kiírás a bartokworldcompetition.hu internetes oldalon olvasható, a jelentkezési lap 2024. január 18-tól válik elérhetővé, a beadási határidő pedig 2024. augusztus 23. lesz. A díjazott műveket a Zeneakadémia Solti termében rendezett Gálakoncerten mutatják be 2024. november 23-án.

A díjnyertes, vagy elismerésben részesített kompozíciók közül egy, vagy két kiválasztott alkotás kerül be a 2025-ös, zongoristáknak rendezendő verseny repertoárjába, az első díjjal a magyar állam támogatásának köszönhetően 5000 euró jár, a másodikkal 3000, a harmadikkal pedig 2000 euró.

Az intézmény közleményében kiemeli, hogy a beküldött pályaművekből a Zeneakadémia neves oktatóiból álló előzsűri válogat, a helyezésekről pedig rangos nemzetközi zsűri dönt, amelynek elnöke az egyik legelismertebb kortárs zeneszerző, Thomas Adés.

A brit komponista a londoni Guildhall School of Music és a cambridge-i King’s College növendéke volt zongoristaként, majd zeneszerzőként. Többször tanult Kurtág Györgynél, elsőként a világhírű szombathelyi Bartók-szemináriumon. 2016-ban a Magyar Állami Operaház játszotta a Shakespeare-dráma alapján készült A vihar (The Tempest) című művét, tavaly pedig bemutatták a londoni Wigmore Hallban a Növények magyar címmel ellátott, hét dalból álló ciklusát, amelyet Weöres Sándor, József Attila, Radnóti Miklós és Orbán Ottó verseire írt. Thomas Adés 2018 után másodszor fogadta el a Zeneakadémia felkérését a zsűrielnöki posztra.

A testület tagja lesz Augusta Read Thomas amerikai komponista, Shinuh Lee koreai zeneszerző, magyar részről pedig Fekete Gyula, a Zeneakadémia zeneszerzés tanszékének vezetője, nemzetközi és tudományos rektorhelyettese, valamint Balog József Liszt- és Lajtha-díjas zongoraművész – áll a közleményben.

A Zeneakadémia 2017-ben indult Bartók Világversenye a rangos Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségének (WFIMC) tagja, és a legmagasabb zenei felkészültséget megkövetelő repertoáron túl szerkezetével is újat hozott a hagyományos megmérettetésekhez képest. Struktúrája Bartók életművének legjellemzőbb elemeire: a zongorára, a hegedűre, a kamarazenére és a zeneszerzésre épülve teljesedik ki. Az egyes hangszeres versenyeket a páratlan években rendezik, a köztes, páros években pedig zeneszerzői verseny zajlik, amely mindig a következő hangszeres kategóriához kapcsolódik.

Fotó: bartokworldcompetition.hu

4.9/5 - (283 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.