A skót kormány összeáll a Zöldekkel

Egyre valószínűbb egy második népszavazás megrendezése a skót függetlenség kérdésében. A nagyhatalmú kormánypárt SNP most először hajlandó osztozni a Zöldekkel a kormányzásban és ezáltal szövetséget kovácsol az Egyesült Királyságtól történő elszakadás érdekében. Újabban Londonban is szokatlan hangok hallhatóak.

Skóciában a két legfontosabb párt, mely az ország függetlenségét képviseli, most először kész az összefogásra. „Elhatároztuk, hogy együttműködünk“, jelentette ki a kormánypárt SNP és a skót Zöldek. „Ezzel a megegyezéssel a függetlenség melletti közös elkötelezettségünket is megerősítjük.“

Az egyezség, mely által a Zöldek a brit politikában most először kapnak kormányzati felelősséget, kifejezetten arra irányul, hogy meg lehessen valósítani egy második népszavazást a függetlenség kérdésében. Amennyiben a vírushelyzet addigra véget ér, a népszavazás ennek tükrében 2024-ben, a jelenlegi törvényhozási időszak első felének végére kerülhet megrendezésre.

A megegyezés szövege szerint itt kifejezetten nem egy kormány-koalícióról van szó. A Zöldek mégis kapnak két miniszteri posztot a helyi kormányban. A részleteket eddig nem hozták nyilvánosságra. A Zöldek az edinburgh-i parlament 129 ülőhelyéből csak nyolcat foglalnak el. Az SNP-nek 64 ülőhellyel egy szavazat hiányzik az abszolút többség megszerzéséhez.

London: Mi ennek nem állunk az útjába

Patrick Harvie, a Zöldek társ-elnöke, ezt az üzletet „történelmi pillanatként“ üdvözölte, de hangsúlyozta, hogy mindkét párt kitart az „egymástól eltérő hangvétel“ mellett. Az egyezséget a jövő héten fogják a két párt bázisának szavazásra előterjeszteni.

A skótok 2014-ben szavaztak először a kilépésről a szövetségből Angliával, Wales-szel és Észak-Írországgal. Akkoriban 55% a bent maradás mellett szavazott. Nagy-Britannia EU-ból történt kilépése által az alapvetően Európa-barát skót függetlenségi mozgalom ismét fellendült.

Boris Johnson brit miniszterelnök az ilyen jellegű indítványokat eddig mindig visszautasította. Augusztus elején viszont a kormány első alkalommal adta jelét annak, hogy Edinburgh kívánságának nem fog az útjába állni. « Ha egyértelműen létezik egy a népszavazásra vonatkozó világos kívánság, akkor népszavazás lesz », mondta Michael Gove államminiszter a « Sunday Mail »-nek. Gove maga is Skóciából származik. A brit miniszterelnök viszont eddig soha nem tett ilyen irányú kijelentéseket.

Forrás: n-tv.de

4.9/5 - (129 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.