A skót kormányfő meg akarja akadályozni az olajfúrásokat Skócia partjainál

Boris Johnson brit miniszterelnök szívesen mutatkozik a klímavédelem előharcosa szerepében. Mégis pártolja egy új olajmező feltárását Skócia partjainál.

Nicola Sturgeon skót kormányfő a klímakrízis tükrében felszólította Boris Johnson miniszterelnököt, hogy gondolja át az új olajmezőre vonatkozó terveket.

„Felszólítom a brit kormányt, hogy a már kiadott engedélyeket a klímakrízisre való tekintettel vizsgálja újra“,

írta Sturgeon egy Johnsonnak címzett levelében, melyet csütörtökön a Twitteren nyilvánosságra hozott. Ez a „Cambo“ nevű tervezett olajmezőre is vonatkozik, melynek a skót tengerpart közelében kellene létrejönnie és máris sok bírálatot vont magára.

Johnson nemrég egy skóciai szélparkban tett látogatása során azt mondta, hogy bár a kőolajtól és a földgáztól olyan gyorsan meg kell válni, amilyen gyorsan csak lehet, a már meglévő szerződéseket mégsem szabadna „szétszakítani“. A brit miniszterelnök mint az előttünk álló COP26 Uno-világ-klíma-konferencia vendéglátója mindig szívesen mutatkozik a klímavédelem úttörőjének szerepében, mely arra hivatott, hogy a nemzetközi közösséget több erőfeszítésre sarkallja.

A WWF nevű szervezet egy aktuális jelentése viszont, melyről a BBC csütörtökön számolt be, Nagy-Britanniának elégtelen bizonyítványt állít ki: A jelenlegi államháztartás a bruttó hazai termelés 0,01%-át szánja klímavédelmi intézkedésekre. A kormány saját tanácsadói szerint viszont legalább 1%-ra lenne szükség ahhoz, hogy a klímára vonatkozó meghatározott célokat el is lehessen érni.

A BBC szerint a skót kormányfő most először emelt szót az olajmezőre vonatkozóan, mellyel kapcsolatban Londoné az utolsó szó. A Világ-klíma-tanács ezen a héten nyilvánosságra hozott jelentése a bolygó számára kikiáltotta a „vörös riadóállapotot“ és szükségszerű nehéz döntések meghozatalát tette kötelezővé, mondta Sturgeon.

Forrás: spiegel.de

4.9/5 - (142 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.