Lemondták a sztrájkot a fiatal orvosok az új bérajánlat után

A skót kormány új bérajánlását követően a skót orvosok lemondták a tervezett sztrájkot.

A BMA (British Medical Association) Skócia közölte, hogy beleegyezett a jövő heti sztrájk felfüggesztésébe, amíg konzultálnak a tagokkal a 2023/24-es időszakra szóló 12,4 százalékos béremelésre vonatkozó javaslatról. A 2022/23-as évre vonatkozó 4,5 százalékos béremeléssel együtt ez két év alatt összesen 17,5 százalékos emelkedést jelent.

A sztrájk július 12. és 15. között lett volna esedékes, miután korábban elutasították a két évre szóló 14,5 százalékos béremelést.

Az új megállapodás a következő évekre bér-, szerződés- és béralku-korszerűsítésre vonatkozó kötelezettségvállalást is tartalmaz.

A szakszervezet azt ajánlotta tagjainak, hogy fogadják el az ajánlatot.

A BMA Scotland pénteken találkozott Michael Matheson egészségügyi miniszterrel, hogy megvitassák a korrigált ajánlatot, amelyet a szakszervezet szerint most a tagok elé terjesztenek – ők majd eldöntik, hogy elfogadják-e avagy sem.

A hét elején a skót miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy részt vesz a bértárgyalásokon, hogy elkerüljék a munkabeszüntetést. Humza Yousaf figyelmeztetett arra, hogy egy sztrájk valóban nagyon jelentős következményekkel járna a National Health Service (NHS) számára, és több tízezer időpont lemondásához vezethetne – írta meg a BBC.

A legutóbbi ajánlat véget vethet a bérek és a munkakörülmények miatt hónapok óta tartó vitának.

A szakszervezet szerint a skóciai orvosjelöltek korábbi bérmegállapításai 2008 óta 23,5 százalékos reálértéken mért bércsökkenést eredményeztek. Ezért ilyen mértékű emelést követelnek a kezdő doktorok – a teljes szakképesítéssel rendelkező orvosok, akik nem szakorvosok, konzulensek vagy háziorvosok – számára. Ők teszik ki a skóciai NHS orvosainak 44 százalékát.

A BMA Scotland közölte, hogy a bérmegállapodást a Skót Junior Orvosok Bizottsága (Scottish Junior Doctors Committee, SJDC) pénteken rendkívüli ülésen vizsgálta felül.

A bizottság elnöke, Chris Smith szerint a javított ajánlat mindkét fél részéről kompromisszumot tartalmaz, és „valóban hiteles és működőképes utat jelent a bérek helyreállítása felé”.

„Ebben a szakaszban a tárgyalócsoportunk úgy érzi, hogy elértük annak határát, amit idén el lehetett, és nem gondolja, hogy a sztrájk reálisan javuló ajánlatot eredményezne. Hasonlóképpen, ez potenciálisan veszélyeztetné a skót kormány által felajánlott kötelezettségvállalást, hogy együttműködik velünk a bérek helyreállítása érdekében, ami a tartós és eszkalálódó munkaügyi vita alternatívája lenne. Véleményünk szerint ennek az ajánlatnak az elfogadása a legjobb módja annak, hogy elérjük a skóciai orvosok teljes bérhelyreállítását” – mondta Dr. Smith.

Az SJDC az ajánlat elfogadását javasolta.

Michael Matheson azt mondta: reményei szerint ez a befektetés, illetve a bér- és szerződésreformmal kapcsolatos jelentős kötelezettségvállalások megmutatják a kezdő orvosoknak, hogy mennyire értékelik őket és eltökéltek abban, hogy Skóciát a kezdő orvosok számára a legmegfelelőbb helynek tartsák a munkához, valamint a képzéshez.

Fotó: istockphoto

4.9/5 - (297 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.