Eltávolíttatnának egy boszorkányt ábrázoló falfestményt Skóciában

Eltávolítják egy ismert street art művész falfestményét egy skóciai halászfalu egyik kocsmájáról, mert többen panaszkodtak, hogy az alkotás sértő módon ábrázolja a boszorkányságért egykor üldözött nőket.

A fenyegető boszorkányt ábrázoló freskó, amely a járókelők felé nyújtja szálkás ujjait, a 19. századi, műemlék státusú Larachmhor Tavern falát fedi a fife-i Pittenweemben – írta az MTI a brit The Guardian című napilap online kiadására hivatkozva. A fife-i tanács a múlt héten egyhangúlag támogatta a festmény eltávolítását.

Az alkotást tavaly halloweenre megrendelő kocsmatulajdonosnak három hónapja van, hogy fellebbezzen a döntés ellen.

Az ügyben illetékes bizottság úgy ítélte meg, hogy a Bobby McNamara néven is ismert Rogue One alkotása nem illeszkedik Pittenweem kikötőjének történelmi hangulatához. Rogue One Glasgow street art szcénájának ismert szereplője.

A művész szerint a munkáját az Óz, a nagy varázsló és a klasszikus Disney-boszorkányok ihlették.

„Tudom, hogy ez egy furcsa kis falu, és ez egy erős falfestmény, de én magam is utánajártam az ott meggyilkolt nők történetének, és azt akartam, hogy az emberek beszélgetni kezdjenek erről” – mondta az alkotó.

Skóciában többen követelnek igazságot a reformáció utáni időszakban boszorkányság miatt üldözött emberek ezreinek egy jelenleg zajló társadalmi vita keretében. Nicola Sturgeon előző miniszterelnök tavaly a nemzetközi nőnapon hivatalosan bocsánatot kért amiatt, hogy rengeteg embert kínoztak meg és végeztek ki az 1563-as boszorkánytörvény alapján.

Egy, a faluban felnőtt tanácsos kiemelte: Pittenween soha nem zárkózott el sötét múltjától, de a lakosok szerint ízléstelenség sztereotip mesebeli boszorkányként ábrázolni egy 18. századi falubelit egy falfestményen.

Az eltelt három évszázad ellenére a településen még élnek olyan családok, akik családfájukat vissza tudják vezetni az állítólagos boszorkányokig.

Az üggyel foglalkozó egyik szervezet tudomása szerint a 16. és 17. századi nagy boszorkányüldözések idején körülbelül 350 embert vádoltak meg boszorkánysággal Fife-ban, közülük huszonnyolcat Pittenweemben. A leghíresebb közülük Janet Cornfoot volt, akinek sikerült megszöknie, de később elfogták és visszahurcolták Pittenweembe, ahol a tömeg meglincselte.

4.9/5 - (193 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.