Covid: Skócia szigorítja a karácsonyi szabályokat

A Covid-korlátozásokat országszerte csak karácsonykor enyhítik, de Skócia az ünnepekre is szigorúbb szabályokat hozott.

Nicola Sturgeon első miniszter szerint „határozott megelőző intézkedésekre” van szükség a koronavírus gyorsabban terjedő törzsének megjelenése után.

Skóciában a szabályok enyhítését december 23. és 27. közöttre tervezték, ám ez most csak karácsony napjára lesz érvényes. Emellett továbbra is érvényben van az ünnepi időszak idejére az Egyesült Királyság többi részébe történő utazási tilalom.

Skócia legkeményebb, négyes szintű szabályai december 26-tól lépnek életbe. Addig az egyes területek a jelenleg érvényben lévő korlátozások alatt maradnak.

A karácsonyi időszak után az iskolákat érintő szabályok is születtek, melyek értelmében január 11-től kezdődik csak az oktatás és január 18-ig online formában fog működni.

A négyes szintű korlátozások – amelyek nem alapvető üzletek, kocsmák, éttermek és edzőtermek bezárását jelentik – három hétig tartanak.

A négyes szintű korlátozásokat Skócia egész területére alkalmazzák, kivéve Orkney, Shetland, a Western-szigetek és más szigeteket, ahol a közelmúltban csökkentek a korlátozások. Ezek a területek a harmadik szintre kerülnek.

A skóciai első miniszter szerint határozott döntésekre volt szükség az új Covid törzs miatt, mely a közegészségügyi tisztviselők szerint jobban fertőz, mint a korábbi változat.

Azt mondta, ugyan bizonyíték nincs rá, hogy ez az új típus betegebbé tenné az embereket, mint a korábbi, vagy megváltoztatná a vakcina hatékonyságát. Azonban a szeptemberi megjelenését követően az új vírus decemberre már domináns lett Londonban és Kentben.

A tanácsadók arra számítanak, hogy az új változat 0,4 vagy akár ennél is nagyobb mértékben növelheti a vírus R-számát, vagyis reprodukciós sebességét.

Sturgeon asszony szerint a terjedés sebessége azt jelenti, hogy ez „valószínűleg a legsúlyosabb és potenciálisan legveszélyesebb szakasz, amellyel szembesültünk” a világjárványban. De elmondta, Skóciának még mindig volt lehetősége megelőző intézkedéseket tenni.

A szombaton 14:00 órakor közzétett Covid-adatok azt mutatták, hogy Skócia 41 új halálesetet és 572 pozitív tesztet regisztrált az elmúlt 24 órában.

Ezzel Skóciában a legkevesebb az Egyesült Királyságban előforduló esetek aránya, a lakosság 100 000 lakosára 112,6 eset fordul elő.

Ezt összehasonlítva: Walesben 571,7, Angliában 219,6 és Észak-Írországban 174,9.

A karácsonyi időszakban szigorították a korlátozásokat Angliában és Walesben is.

Forrás: BBC.com

4.9/5 - (214 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.