Covid Skóciában: A skóciai négyes szintű szabályokat tovább szigoríthatják

Előfordulhat, hogy Skóciában a Covid-19 korlátozások legfelső szintjét tovább kell erősíteni az új vírustörzs visszatartása érdekében – figyelmeztetett Nicola Sturgeon.

Karácsony napjától az egész skót szárazföld 4-es szintre lép az új Covid-variáns miatt felmerülő aggodalmak miatt.

A miniszter szerint elengedhetetlen, hogy megfékezzék a vírus terjedését. Ehhez mérlegelni kell, hogy a jelenlegi 4-es szintű szabályozások elegendőek lesznek-e.

A kormánynak szűkítenie kell az alapvető szükségleteket kielégítő kiskereskedelem körét – például a háztartási cikkeket árusító boltokat, vagy kertészeti központokat szükséges bezárni – eközben törvénybe iktathatják azokat az útmutatásokat, amik az embereket a legtovább otthon maradásra ösztönzik.

Sturgeon asszony elmondta, hogy Skóciában az új esetek aránya jelenleg alacsonyabb, mint az Egyesült Királyság más részein, de a Covid-19 új változata „valós és jelentős intézkedéseket” tesz szükségessé.

A negyedik szintre lépés átfogó utazási korlátozásokat jelent Skócia különböző területei között, az emberek csak nyomós okkal hagyhatják el lakóhelyüket.

A vendéglátóegységeknek be kell zárniuk, csak úgy, mint a nem alapvető üzleteknek is.

Az iskoláknak január 11-ig kell zárva maradniuk, de a legtöbb tanuló legalább január 18-ig távoktatásban fog tanulni.

A kormány jelenleg vizsgálja, hogy a jelenlegi, 4-es szintű intézkedések elegendőek lesznek-e az új típusú vírus megfékezésére, amely az eddigi megfigyelések szerint akár 70%-kal is jobban fertőz, mint a korábbi változat.

Sturgeon asszony szerint a mostani 4-es szintű korlátozások még nem olyan szigorúak, mint a márciusiak voltak.
„Úgy tűnik azonban, hogy most olyan vírussal kell szembenéznünk, amely sokkal gyorsabban terjed, mint márciusban, ezért meg kell fontolnunk, hogy a jelenlegi korlátozás elegendő-e a vírus elkövetkező hetekben történő elnyomására.”

Forrás: BBC.com

5/5 - (256 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.