Covid Skóciában: A skót kabinet további intézkedéseket mérlegel

A skót kabinet hétfőn ülésezik, amely során további intézkedéseket fontol majd meg a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében, mivel a friss adatok 2464 új megbetegedésről számolnak be.

Nicola Sturgeon asszony szerint a vírus új változatának terjedése „nagyon komoly aggodalomra ad okot”. „Versenyben vagyunk a vírus gyorsan terjedő törzsével és az oltási programmal” – nyilatkozta egy tweet-jében.

Pénteken arra figyelmeztetett, hogy Skócia számára a következő hetek március óta a legveszélyesebb időszak lesznek a Covid-elleni harcban.

A koronavírusos esetek legfrissebb adatai azt mutatták, hogy a szombati, 17 328 teszt 15,2% -a volt pozitív.

Ez magasabb, mint a pénteken jelentett 2137 eset, de még mindig alacsonyabb, mint a csütörtöki 2539 pozitív eredmény.

Az ünnepi hétvége kórházi felvételeinek és halálozásának számát csak kedden teszik közzé.

A kabinet valószínűleg mérlegelni fogja az iskolák újranyitásának késleltetését és további korlátozásokat is.

„Kemény döntések”

„Minden mostanában hozott döntés kemény, és súlyos hatásokkal jár” – írta Sturgeon asszony a twitteren. „Az oltások adnak kiutat, de emiatt az új törzs miatt a járvány során most éljük a legveszélyesebb időszakot”.

A skót kormány szóvivője kijelentette: „Az Egyesült Királyság más részein tapasztalható még meredekebb emelkedés és az NHS-re nehezedő súlyos nyomás annak az előjele, hogy mi várhat ránk a jövőben Skóciában, ha nem teszünk meg minden lehetséges lépést a vírus terjedésének lassítására, miközben az oltási programmal előre haladunk.

„Az erőteljes üzenet továbbra is fennáll – az embereknek otthon kell maradniuk amennyire csak lehetséges, és kerülniük kell a másokkal való nem lényeges találkozásokat.”

„Törékeny helyzet”

Prof. Linda Bauld közegészségügyi szakértő, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa szerint Skóciának fel kell készülnie a Covid-korlátozások meghosszabbítására, mivel a fertőzési arány továbbra is növekszik.

A kormány adatai szerint további 2137 Covid-19 fertőzést erősítettek meg Skóciában pénteken, bár ez kevesebb, mint a csütörtöki 2539.

Bauld professzor elmondta, hogy még nincsenek arra utaló jelek, hogy a fertőzöttségi szint kiegyenlítődne. Az utóbbi napokban hirtelen az 1000-nél kevesebb napi átlag, először napi 2000-re, majd több mint 2000-re emelkedett.

Szombaton a BBC Scotland-nak elmondta: „Ez mindenképpen törékeny helyzet, és látható, hogy több esetünk van, mint amire a jelenlegi pillanatban számítottunk.

„Lehet, hogy ez a karácsony keveredés hatása, de a legfrissebb adatok szerint 10 új megbetegedésből 4 esetben az új törzzsel van dolgunk.

„Az új változat valószínűleg nagy szerepet játszik a magasabb fertőzési arányokban, és ha ez nem változik meg, akkor 1-2 hét múlva még több ember lesz kórházban. Ez pedig nagyon aggasztó.”

Forrás: BBC.com

4.9/5 - (216 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.