Edinburgh óriási pandái a Covid veszteségei miatt visszatérhetnek Kínába

Az Edinburgh-i Állatkert óriási pandáinak a pénzügyi nyomás miatt jövőre valószínűleg vissza kell térniük Kínába.

A két panda, Yang Guang és Tian Tian, akiket Kínától „bérelnek” évente körülbelül egymillió fontba kerülnek az állatkertnek.

Korábban az állatkert abban reménykedett, hogy sikerül szaporítani a panda-párt ezért 10 éves szerződést kötött a Kínai kormánnyal. Mivel a szerződési időszak a végéhez közeledik és valószínűleg az állatkert nem tudja megújítani, a pandák előre láthatólag visszakerülnek Kínába.

A Covid-járvány miatti bezárások nem kímélték az állatkerteket sem. A járvány ezidáig közel 2 millió font veszteséget okozott a skót Királyi Állattani Társaságnak, mely az Edinburgh Zoo-t és a Highland Wildlife Parkot működteti.

David Field, a társaság vezérigazgatója szerint a jótékonysági szervezetnek „komolyan meg kell fontolnia minden lehetséges megtakarítást”, beleértve az hatalmas összegű pandaszerződést is.

Field szerint a bezárásoknak „óriási pénzügyi hatása volt” a jótékonysági szervezetre, mivel bevételeinek nagy részét a látogatók tették ki.

„Bár parkjaink ismét nyitva vannak, tavaly körülbelül 2 millió fontot vesztettünk és biztosnak tűnik, hogy a korlátozások, a társadalmi távolságtartás és a látogatószám korlátozása még egy ideig folytatódik, ami szintén csökkenti jövedelmünket” – mondta Field.

„Yang Guang és Tian Tian óriási benyomást tett látogatóinkra az elmúlt kilenc évben, emberek millióinak segítettek kötődni a természethez, és arra ösztönözték őket, hogy érdeklődjenek a vadvédelem iránt.

„Nagyon szeretném, ha még néhány évig velünk maradhatnának, és mindenképpen ez a jelenlegi célom.”

Az állatkert már vett fel állami kölcsönt, elbocsátásokat hajtott végre és adománygyűjtést is szervezett, de sajnos az Egyesült Királyság kisebb állatkerteket célzó állatkerti alapjára nem jogosult.

„A tagoktól és az állatbarátoktól kapott támogatás segített abban, hogy nyitva tartsuk ajtainkat, és hihetetlenül hálásak vagyunk” – tette hozzá Field.

„Jelenleg még túl korai megmondani, mi lesz az egyeztetések eredménye, de Kínai kollégáinkkal a következő hónapokban megvitatjuk a lehetséges lépéseket.”

Az állatkert számos természetvédelmi projekt része, köztük a skót vadmacska újbóli bevezetésében is részt vesz.

Field úr szerint azonban az ilyen projekteket szintén fel kell függeszteni, mert a Brexit miatt nem lehet pályázni az Európai Uniónál.

„3,2 millió font támogatást kaptunk az EU Life programtól a vadmacskák megmentésére szolgáló partnerségi projektünk támogatására. A projekt célja Skóciában a vadmacska populáció helyreállítása tenyésztéssel és szabadon engedéssel.

„A vadmacska a kihalás szélén áll Nagy-Britanniában, és ez az utolsó remény a faj fennmaradására.”

Hozzátette: „Mivel már nem vagyunk az Európai Unió tagjai, jótékonysági szervezetünk már nem pályázhat olyan programok finanszírozására, mint az EU Life, amelyek kritikusnak bizonyultak a vadvédelmi munkánk és az állatok kihalással szembeni védelmére irányuló szélesebb erőfeszítések szempontjából”.

Forrás: BBC.com

4.9/5 - (170 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.