Kísérletezett a nővel a sebész, tönkretette az életét

Leann Sutherland 21 évesen krónikus migrénes volt, amikor egy skót csúcssebész felkínálta neki az operáció lehetőségét. Azt ígérték neki, hogy csupán pár napot tölt majd a kórházban, és 60% az esélye a gyógyulásra. Ehelyett hónapokig feküdt ott, miközben Sam Eljamel sebész hétszer műtötte meg.

A BBC kiderítette, hogy a sebésze – az NHS Tayside idegsebészeti osztályának egykori vezetője – több éven át veszélyeztette a betegeket, de az egészségügyi hatóság nem akadályozta meg a munkáját.

Az NHS Tayside végig azt állította, hogy csak 2013 júniusában szereztek tudomást a problémákról, és akkor kezdték el ellenőrizni a sebészt, de egy NHS-informátor elmondta a BBC-nek, hogy az egészségügyi hatóságnak már 2009-ben komoly gondokról volt tudomása.

A BBC Scotland három sebésszel beszélt, akik Eljamel alatt dolgoztak Tayside-ban. Mindhárman azt mondták, hogy egy zsarnok volt, akit hagytak, hogy ártson a betegeknek. Hozzátették: a részlegen nincs felelősségre vonás, és Eljamel úgy viselkedett, mintha ő lenne a „főnök” – részben azért, mert kutatási támogatást szerzett a részlegnek.

Az egészségügyi hatóság azt mondta a BBC-nek, hogy együttműködik a skót kormánnyal a sebész által ellátott betegek független vizsgálatában, és nem nyilatkozik az egyes esetekről.

2011 előtt Leann teljes munkaidőben dolgozott és külföldi nyaralásokra ment barátaival, de a migrén tönkretette az életét.

Eljamel, aki Skócia legjobb idegsebészeként volt ismert, azt mondta neki, hogy meg tudja gyógyítani. Elmondása szerint egy műtétet kellene elvégeznie, és pár nap múlva már otthon lehetne. Egy kis darabot távolítana el a koponyájából, hogy csökkentse a nyomást, és egy új típusú ragasztóval zárná le a sebet.

Leann végül hónapokig feküdt a kórházban. Agyhártyagyulladást és agyvíz pangást kapott, és többször kellett kés alá feküdnie.

Leann most már tudja, hogy a ragasztót kutatási célból használta.

Velem kísérletezett – mondja, majd hozzáteszi:

„Nincs más magyarázat arra, hogy miért használt ragasztót, különböző implantátumokat, ez kísérletezés volt. Kísérleti nyúl voltam.”

Leann elmondta, hogy a sebész szabad kezet kapott, és Istent játszott a testével.

Amikor Leann kifejezte aggályait, a személyzet közölte vele, hogy az orvos megmentette az életét. Csak a későbbi BBC-s beszámolókat követően jött rá, hogy nem ő az egyedüli áldozat.

Leann most 33 éves, állandó fájdalommal él. Mankóra van szüksége a járáshoz, testén pedig egy cső vezet át, amely szabályozza a gerincfolyadékát.

„Minden megváltozott” – mondja. „Az álmom az volt, hogy rendőr legyek, és az soha nem fog megvalósulni. Nehéz azzal megküzdeni, hogy nem tudsz olyan karriert választani, amit szeretnél, nem tudod élni az életstílust, amit szeretnél, nem tudsz gyerekeket vállalni. Sok mindent elvettek tőlem, nem a saját hibámból.”

Leann a 99 beteg egyike, akik nyilvános vizsgálatot követelnek annak érdekében, hogy megtudják, pontosan milyen kárt okozott Mr. Eljamel.

Az ő és más betegek károsodása visszafordíthatatlan, de szeretné elérni, hogy más sebész ne okozhasson ilyen károkat.

„Nem értem, hogyan moshatta le a kezéről a vért, és mehetett haza.” – tette hozzá Leann.

Forrás: BBC.com

 

 

4.9/5 - (332 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.