Klímatüntetés: öt embert letartóztattak az Ineos skóciai üzeménél

Öt embert letartóztattak, miután környezetvédelmi aktivisták klímatüntetést tartottak a Falkirk melletti Ineos-olajfinomítóban.

Négy ember felmászott szombat délután az Ineos grangemouthi gázerőművének tetejére, és egy transzparenst tartott a magasba. Korábban mintegy kétszáz fő vonult az olajfinomítót működtető Ineos üzem kerítéséhez a körülbelül egy mérföldre lévő klímatáborból.

A rendőrség közölte, hogy összecsaptak a tetőre felmászó csoporttal, és biztonságosan eltávolították őket, őrizetbe vételre nem került sor. Öt embert azonban letartóztattak állítólagos bűncselekmények, köztük rendbontás miatt.

Az aktivisták a közeli Bo’nessben található Kinneil Parkban ötnapos klímatábort tartanak, amely az elmúlt évtized legnagyobb skóciai tiltakozó táborozása. Az Ineos korábban azt közölte, hogy „biztonságos, fenntartható üzleti tevékenységet folytat, és eleget tesz a klímával kapcsolatos kötelezettségeinek” – írta meg a The Guardian.

Jessica Gaitán Johannesson, a klímatábor munkatársa elmondta, azért vannak ott, mert miközben az Ineos évente több százmilliós profitot termel, „a grangemouthiak az egészségükkel fizetnek érte, a dolgozók a munkahelyük biztonságával, és mindannyian az éghajlatunk összeomlásával.”

„Igazán fenntartható közösségeket építhetünk, de azok kell, hogy vezessenek bennünket, akiknek az élete a leginkább veszélyben van, helyi és globális szinten egyaránt. Nem fogadjuk el az egekbe szökő számlákat, a szennyezett levegőt és az összeomló éghajlatot. Ez az energiarendszer cserbenhagy minket, de Skócia és Grangemouth át tud állni a fenntartható iparra és a nagyobb egyenlőségre. Azért vagyunk itt, hogy ezt a változást együtt hajtsuk végre.”

Emma Bond rendőrfőnök-helyettes így nyilatkozott az esetről:

Ma délután a tüntetők egy kisebb csoportja felmászott az Ineos tetejére. A rendőrök elbeszélgettek velük, és később biztonságosan eltávolították őket. Letartóztatásokra nem került sor, az incidenssel kapcsolatos nyomozás folyamatban van.

A grangemouthi tüntetést követően összesen öt személyt tartóztattak le a közrendről szóló törvény 12. szakasza, a békétlenség és a büntetőeljárásról szóló 1995. évi skóciai törvény 13. szakasza szerinti bűncselekmények miatt.

„A tüntetések rendfenntartásának módjára vonatkozó döntések során bonyolult és gyakran egymással versengő jogokat és kérdéseket kell egyensúlyba hoznunk. Jogi kötelességünk megvédeni a békésen tiltakozni vagy ellentüntetni kívánó emberek jogait. A közbiztonság prioritásunk, és a tervezett eseményt megelőzően szorosan együttműködtünk partnereinkkel, hogy biztosítsuk az átfogó rendőri tervet az emberek biztonságának fenntartása, a békés tiltakozás lehetővé tétele és a zavarok minimalizálása érdekében” – mondta Bond.

A klímatábor szerda este nyílt meg. Az aktivisták azt állítják, hogy az Ineos gázerőmű és az általa működtetett olajfinomító együttes kibocsátása Skócia legszennyezőbb telephelyévé teszi az üzemet, a Skót Környezetvédelmi Ügynökség által elemzett adatok szerint 2,4 millió tonna éves kibocsátással.

A hét elején az Ineos nyilatkozatában azt írta: a grangemouthi telephely megvásárlása óta a cég már közel 40 százalékkal csökkentette a kibocsátást.

„A következő lépésünk, a hidrogén és a szén-dioxid-leválasztás alkalmazása az Acorn projekt keretében, 65 százaléknál is nagyobb mértékű csökkentést tesz lehetővé. Az ezen túlmutató ütemtervünk 2045-re további csökkentést tesz lehetővé a nettó nullára.”

Fotó: climatecampscotland.com

4.9/5 - (173 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.