Nicola Sturgeon fogadása az ellenzék vezetőjével

Nicola Sturgeon-nak 2026-ig kell Skócia élén állnia. Douglas Ross ellenzéki vezető viszont abból indul ki, hogy a kormányfő idő előtt el fogja hagyni a posztját. Sturgeon ez ellen fogad – ellenfele pedig kezet ad rá.

A tét 50 font: Nicola Sturgeon skót kormányfő fogadott Douglas Ross-szal, az ellenzék vezetőjével. A konzervatív politikusnak az a véleménye, hogy Sturgeon a 2026-ig tartó törvényhozási időszak lejárta előtt le fogja adni hivatalát – a „The Scottish Sun“ című lap tudósítása szerint a Skót Nemzeti Párt (SNP) elnöke ezt cáfolja.

Átszámítva nagyjából 59 euró a tét. Ross azt mondta a „Telegraph“-nak, hogy “nagy a valószínűsége annak”, hogy a 2026-os parlamenti választásokat valaki más fogja vezetni, nem Sturgeon. „Úgy tűnik, mintha néhanapján elege lenne ebből, az az érzésem, hogy nem akarja folytatni“, mondta a 38 éves Ross.

A „Sun“ közleménye szerint Sturgeon kihívóját direkt szembesítette ezekkel a kijelentésekkel, mikor szombaton a skót parlament hivatalos megnyitója előtt II. Erzsébet királynőre várakoztak. Szóvivője azt mondta a lapnak, hogy az 51 éves Sturgeon azonnal fogadást javasolt – sőt a tét megduplázását is ajánlotta arra a kérdésre vonatkozóan, hogy melyikük fogja pártelnöki szerepében tovább bírni. Ross kezet adott rá.

Sturgeon 2014 óta az SNP vezetője – mely programja a függetlenség az Egyesült Királyságtól és az újonnani csatlakozás az EU-hoz -, valamint skót kormányfő. A 2021 májusában tartott parlamenti választásokon az SNP éppen csak elszalasztotta az abszolút többséget, így pillanatnyilag a Zöldekkel képez egy Európával szemben barátságos beállítottságú koalíciót. Sturgeon bejelentette, hogy legkésőbb 2023-ban ismét népszavazást akar tartani a függetlenség kérdéséről.

Forrás: n-tv.de

4.9/5 - (110 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.