Nyolc év óta először csökkent a kábítószer okozta halálesetek száma Skóciában

Skóciában a kábítószerrel való visszaélés okozta halálesetek száma – enyhén ugyan de – csökkent; pontosan 1330-ra. Nyolc év óta először fordul elő, hogy ez az adat csökkenő tendenciát mutat.

A National Records for Scotland (NRS) statisztikái szerint kilenccel kevesebb haláleset történt, mint az előző évben regisztrált 1339 haláleset.

Ugyanakkor Skóciában továbbra is messze a legmagasabb a kábítószer okozta halálesetek száma az európai országok közül.

Az emelkedő tendencia 2013 óta gyorsult fel.

A legutóbbi 1330-as adat még mindig a második legmagasabb éves adat, és Skóciában a kábítószerrel való visszaélés aránya továbbra is körülbelül 3,7-szerese az Egyesült Királyság egészére jellemzőnek.

Angela Constance, Skócia drogpolitikáért felelős minisztere szerint a halálesetek száma továbbra is „elfogadhatatlan”, és a munka ” ütemesen” folytatódik a vészhelyzet megoldása érdekében.

Ahogy fogalmazott: „Ezek a legfrissebb statisztikák ismét szívszorító olvasmányok. Bár még nagyon sok a tennivaló, minden egyes megmentett élet eggyel kevesebb gyászoló családot jelent, és eltökélt vagyok abban, hogy az elmúlt évek emelkedő tendenciájának megállítását a valódi változás platformjaként használjuk fel.”

„Most a cselekvésre és az új beruházások megvalósítására összpontosítok, hogy javítsam a szolgáltatásokat, és több ember részesüljön a számukra megfelelő kezelésben.” – tette hozzá.

Douglas Ross, a skót konzervatívok vezetője a kábítószer okozta halálozási adatokat ” kiugróan rossznak” és ” egyedülállóan szörnyűnek” nevezte más európai országokhoz képest.

Hozzátette: „A halálos áldozatok szívszorító száma megmutatja ennek a nemzeti vészhelyzetnek az óriási méretét.

Ezek a számok szégyenfoltot jelentenek Nicola Sturgeon számára, aki a skóciai kábítószer-halálozás járványának óriási fokozódása közepette elnökölt.”

Az NRS adataiból kiderül, hogy a halálos áldozatok 65%-a 35 és 54 év közötti volt, és több mint kétharmaduk (70%) férfi.

A helyi önkormányzati területek közül Dundee városában volt a legmagasabb a halálozási arány (45,2/100 000 lakosra vetítve a 2017-2021 közötti ötéves időszakban), ezt követte Glasgow városa (44,4) és Inverclyde (35,7).

A leghátrányosabb helyzetű területeken élők 15-ször nagyobb valószínűséggel haltak meg kábítószer miatt, mint a kevésbé rászoruló területeken élők.

A kábítószerrel való visszaéléssel összefüggő halálesetek 93%-ában egynél több kábítószert találtak a szervezetben.

Az opiátok vagy opioidok – például heroin, morfium és metadon – a halálesetek 84%-ában szerepet játszottak. Összesen 69%-ban benzodiazepinek, például diazepám és etizolám voltak felelősek a halálozásért.

ulie Ramsay, az NRS létfontosságú eseményekkel foglalkozó statisztikusa elmondta: „A kábítószerrel való visszaéléssel összefüggő halálesetek száma jelentősen megnőtt az elmúlt évtizedekben – 2021-ben több mint ötször annyi haláleset történt, mint 1996-ban.

„2021-ben, az életkorral való korrigálás után, a leghátrányosabb helyzetű területeken élők esetében több mint 15-ször nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy kábítószerrel való visszaélés miatt halnak meg, mint a kevésbé hátrányos helyzetű területeken élők esetében. Ez az arány az elmúlt két évtizedben tovább nőtt.”

A múlt hónapban egy skóciai közegészségügyi jelentés feltárta, hogy a függőséggel foglalkozó szolgálatok a megnövekedett beruházások ellenére még mindig nem érik el a kezelésre vonatkozó kulcsfontosságú célokat.

Ezt követően a felügyelőszervezet nagyobb átláthatóságot követelt azzal kapcsolatban, hogy a kábítószer okozta halálesetekkel foglalkozó szolgálatok hogyan költik el a többletpénzeket.

Nemzeti szégyen

Az ellenzéki pártok kitartanak amellett, hogy a skót kormány által a drogrehabilitációs és függőségi programokban végrehajtott megszorítások az elmúlt években megnövekedett kábítószer-halálozás fő okai.

Douglas Ross, a skót konzervatívok vezetője azt mondta: „Az SNP-kormánynak el kell fogadnia, hogy a jelenlegi megközelítésük nem működik”.

Alex Cole-Hamilton, a skót Libdemek párt vezetője azt követelte, hogy országszerte biztosítsák a biztonságos fogyasztási helyeket, és hozzanak létre speciális drog- és alkoholbizottságokat.

Azt mondta: „Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem! „A droghalálozás továbbra is majdnem négyszer rosszabb, mint bárhol máshol Európában.

„A miniszterelnök saját bevallása szerint kormánya elfordította a fejét a dolgokról. Itt az ideje, hogy új intézkedésekkel megállítsuk az emberek halálát.”

Nicola Sturgeon miniszterelnök korábban elismerte, hogy a halálesetek száma „nemzeti szégyen”, és hogy kormánya nem tett eleget a probléma kezelése érdekében.

Tavaly a skót kormány ígéretet tett arra, hogy öt év alatt 250 millió fontot fordít a halálesetek számának csökkentésére, többek között évi 20 millió fontot a rehabilitációs ágyak számának növelésére országszerte.

Forrás: BBC.com

5/5 - (173 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.