Önálló Banksy-kiállítás nyílik Glasgow-ban

Tizennégy év után ismét önálló kiállítása nyílik vasárnap Banksynek, a világhírű graffitiművésznek a glasgow-i Modern Művészeti Galériában.

A pályafutását bemutató CUT & RUN című tárlat anyagát a művész elmúlt 25 évben született alkotásaiból válogatták – számolt be róla a BBC alapján az MTI.

Számos híres munkája, köztük az először 2004-ben a brightoni Prince Albert kocsma falán feltűnt Kissing Coopers is látható majd a kiállításon, ugyanis Banksy az eredeti sablonok felhasználásával új példányokat készített belőlük.

A kiállításon a látogatók azt a folyamatot is megismerhetik, ahogy a művész alkotásai készülnek.

A grafikus sohasem fedte fel kilétét, és még egyszer sem adott személyesen interjút, de úgy vélik, az ötvenes éveiben járhat és Bristol környékéről származhat.

London, UK – 16 April 2022: The exterior of The Art of Banksy Exhibition, in Covent Garden, London

Banksy a kiállítással kapcsolatban egy posztban azt írta: eredetileg azért őrizte meg a sablonokat, hogy bizonyítékai lehessenek rongálás esetére. Azonban mivel erre már nincs szükség, műalkotásokként állítja ki őket a galériában.

„Nem vagyok benne biztos, hogy melyik a nagyobb bűncselekmény” – írta önironikusan.

A kiállításon olyan makett is látható, amely pontosan bemutatja, hogyan sikerült Banksynek 2018-ban a londoni Sotheby’s aukcióján feldarabolnia a Girl With Balloon című festményét.

A művésznek utoljára 2009-ben a Bristoli Múzeumban volt önálló kiállítása.

Glasgow-ban 2001-ben Jamie Reiddel együtt rendezte meg a ‘Peace Is Tough’ című kiállítást a The Arches színházban, de az az esemény nem vert fel nagy port, akkoriban még kevesen ismerték Banksy nevét.

Fotó: Pixabay

4.9/5 - (195 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.