Sturgeon szerint itt „A megfelelő pillanat” a korlátozások feloldására

Nicola Sturgeon első miniszter szerint a „megfelelő pillanatban” feloldották a koronavírus-korlátozásokat Skóciában.

A miniszter elismerte, hogy izgul a lépés miatt, de elmondása szerint a védőoltás „jelentős védelmet nyújt”.

Mostanra majdnem minden koronavírus-korlátozást feloldottak az országban: a fizikai távolságtartás a legtöbb helyen már nem követelmény, a vendéglátó egységek pedig teljes kapacitással nyithatnak meg.

Ezek mellett engedélyezték az éjszakai klubok megnyitását és mostantól nagyobb, szabadtéri rendezvények megtartása is lehetséges.

Skócia számos klubja 2020 márciusa óta most először nyitotta meg kapuit, ennek örömére pedig több százan álltak sorba az éjféli újranyitás előtt.

A Glasgow -i Buff Club egyik klubtársa a BBC Scotland-nak azt mondta: „Nagyon izgatottak vagyunk ma este. Ez a szabadság napja – készen állunk.”

Skóciában közel 18 hónapja változó szintű koronavírus -korlátozások voltak érvényben.

Sturgeon asszony az ITV Good Morning Britain című műsorának adott interjújában így nyilatkozott: „Azt hiszem, mindig megmarad idegesség, amikkor egy ilyen hosszú idő után feloldjuk a korlátozásokat.

– Őszintén kell mondanom, hogy ma pillangók vannak a gyomromban, de azt hiszem, ez a megfelelő pillanat erre.”

John Swinney, az első miniszterhelyettes elmondta, hogy továbbra is óvatosságra van szükség a vírus kezelésében, de hozzátette, hogy ez a „megfelelő pillanat a cselekvésre”.

„Láttuk, hogy folyamatosan csökken a Covid-esetek száma” – mondta a BBC Radio Good Morning Scotland című műsorának.

„Nagyon magas az oltási szintünk a bevezetett, rendkívül sikeres oltási program eredményeként, így jelentős védelmet kapunk.

„Megvan az az előnyünk is, hogy még mindig a nyári időszakban vagyunk, és lehetőség nyílik arra, hogy az emberek több időt töltsenek a szabadban.”

Swinney szerint a tél folyamán a maszkviselés visszatérhet a mindennapi életbe – ha nem is kötelezően, de biztosan lesz jópár ember, akinek biztonságérzetet fog adni a viselése, így újfent sokszor találkozhatunk majd ezzel a kiegészítővel.

A fennmaradó korlátozások:

  • A nyilvános helyeken és a tömegközlekedési eszközökön továbbra is maszkot kell viselni
  • Az iskolakezdés után a diákoknak és tanároknak még 6 hétig viselniük kell a maszkot az iskolákba – ezt 6 hét után felülvizsgálják és ha kell, meghosszabbíthatják
  • Az iskola személyzetének legalább 1 m távolságot kell tartania egymástól, valamint a gyerekektől és fiataloktól
  • Az egészségügyi intézményekben továbbra is be kell tartani a 2 méter távolságot
  • Az irodai dolgozóknak lehetőség szerint továbbra is otthonról kell dolgozniuk

Az új szabályok értelmében visszatérnek a több mint 5000 fős szabadtéri rendezvények és a több mint 2000 fős beltériek is – de engedélyt kell kérniük a helyi hatóságoktól és a kormánytól.

Pénteken azt is bejelentették, hogy a 12 évnél fiatalabbaknak már nem kell maszkot hordaniuk.

Az elszigetelődés kapcsán is új szabályok léptek életbe:

  • A kétszer oltott felnőttek és minden gyerek elkerülheti az elszigetelődést, amennyiben szoros kapcsolatként vannak számontartva, és csak addig amíg tünetmentesek és negatív PCR-tesztet produkálnak.
  • Az iskolák esetében immár nem kell az egész osztálynak karanténba vonulni egy-egy megbetegedés miatt – ez alól kivételt képez, ha magas kockázatúnak tekintik a fertőzést.

Forrás: BBC.com

4.9/5 - (214 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.