Tonnányi skóciai áru ragadt Dovernél

Tonnányi Skót tenger gyümölcse ragadt Doverben, amit a kontinentális európai piacokra szántak! Az áru összértéke több millió font.

Egyre több ország tiltotta meg az Egyesült Királyságból való szállítást a koronavírus új változatának elterjedésével kapcsolatos aggodalmak miatt.

Franciaország 48 órára bezárta határát az Egyesült Királyság elött, vagyis teherautók és kompok nem hagyhatják el Dover kikötőjét .

A skóciai tenger gyümölcseivel foglalkozó ipar sürgős megoldást követel.

A lazac és a kagyló is az érintett termékek közé tartozik, és sok skót halász számára is a karácsony az év legforgalmasabb ideje.

Nicola Sturgeon szerint a miniszterek sürgetik az Egyesült Királyság kormányát, hogy sürgős megoldást találjon és a Csatorna kikötőit újra megnyissák.

A skóciai kormány a rendkívüli bizottság ülése után elmondta, hogy felvetették az érintettek pénzügyi támogatásának kérdését is.

A Scottish Seafood Association (SSA) vezérigazgatója, Jimmy Buchan szerint ez az iparág már jócskán szenvedett a Covid-járvány miatt és most a „katasztrófa” előtt áll.

Az egyesület felszólította a kormányt, hogy térítse meg a határzár miatti jövedelemkiesést.

Buchan elmondta: „Ez a néhány nap a karácsony előtti időszakban sok tagunk számára rendkívül forgalmas. A kontinens minden részére szánt tenger gyümölcsei Franciaországon keresztül mennek.”

„Hagyományosan Spanyolországban a tenger gyümölcsei jelentik a karácsony esti ünnepi étkezések alapját, és exportunk legnagyobb része az Eurotunnel vagy a Dover-Calais útvonalakon keresztül jut el oda, így katasztrófát jelent tagjaink számára a most kialakult helyzet.”

Hozzátette: „Például egy viszonylag kis cégnek 230 000 font értékű élő kagylója ragadt a határon, és további 250 000 font értékű árú áll még készen az indulásra.

A Scottish Salmon Producers’ Organisation (SSPO) szerint 150 tonna tenyésztett lazacot, 1,1 millió font értékben exportáltak naponta a Csatornán keresztül.

A lazactenyésztő ipar 6,5 millió font veszteséggel szembesül ezen a héten, és akár 100 teherautónyi lazac szállítmányt is érinthet a határzár.

Tavish Scott, az SSPO vezérigazgatója elmondta: „mélységesen aggaszt minket a Franciaországba irányuló kereskedelmi útvonalak rendkívüli felfüggesztése”.

„Európa a skóciai lazac kulcsfontosságú piaca, és elvárjuk, hogy a kormány vizsgálja meg a kereskedelem újraindításának minden gyakorlati lehetőségét, beleértve a járművezetők Covid-19 tesztelését is.”

A Scottish Creel Fishermen’s Federation (SCFF) hétvégén ünnepli az idei szezonjának utolsó élő kagyló-szállítását a kontinensre.

A négy teherautónyi kagyló, beleértve a homárt, a langusztát és a barna rákot, összesen 600 000 fontot ér.

 

forrás: BBC.com

4.9/5 - (155 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.