Nagyarányú győzelmet aratott a Munkáspárt Skóciában

A várakozásokat meghaladó arányú győzelmet aratott a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspár egy skóciai időközi választáson, messze maga mögé utasítva a Nagy-Britanniában kormányzó Konzervatív Pártot és a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Pártot (SNP). Szakértők szerint az eredménynek komoly jelentősége lehet a jövőre esedékes országos nagy-britanniai parlamenti választások várható eredménye szempontjából.

A Skócia középső térségében, Glasgow közelében lévő Rutherglen and Hamilton West választókerületben azért kellett időközi választást tartani, mert az előző képviselőt, Margaret Ferriert, aki az SNP-t képviselte a londoni alsóházban, a választók a nyáron sikeres lemondatási petícióval visszahívták. Ennek előzményeként kiderült, hogy Ferrier 2020-ban, pozitív koronavírus-tesztje ellenére, az akkori korlátozásokat súlyosan megszegve, vonattal tért vissza Londonból választókerületébe.

A csütörtökön megtartott időközi választás pénteken véglegessé vált eredményei alapján a képviselői posztot a Munkáspárt színeiben induló Michael Shanks nyerte el a voksok 58,6 százalékával. A SNP képviselőjelöltje 27,6 százalékot, a konzervatív jelölt alig 3,9 százalékot szerzett.

A Munkáspárt a legutóbbi, 2019-ben tartott országos parlamenti választási eredményéhez képest 24,1 százalékponttal növelte helyi szavazatarányát. Az SNP 16,6, a Konzervatív Párt 11,1 százalékponttal gyengült a négy évvel ezelőtti eredménnyel összevetve.

Szakértői számítások szerint ha a mostani időközi választások szavazati megoszlása érvényesülne a jövőre esedékes brit parlamenti választásokon, a londoni alsóházban Skóciát megillető 59 képviselői helyből a Munkáspárt skóciai tagozata a mostani kettő helyett 42-t szerezne meg, a jelenleg 44 fős SNP-frakció létszáma ugyanakkor ötre csökkenne.

Az SNP skóciai támogatottságát alaposan kikezdte az a botrány, amely a nyáron pattant ki a pártnak juttatott választói adományok felhasználása körül. A csalás gyanújával indult vizsgálat során a rendőrség egy időre őrizetbe vette és gyanúsítottként hallgatta ki Nicola Sturgeon volt skót miniszterelnököt, az SNP előző vezetőjét is, jóllehet vádat azóta sem emeltek ellene.

A Munkáspárt jelentős előretörését ugyanakkor az országos felmérések is egyértelműen jelzik.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov pénteken ismertetett legfrissebb felmérése szerint a Labour már 21 százalékpontos előnyben van: a tizenhárom éve kormányzó konzervatívokra 24 százalék, a Munkáspártra 45 százalék szavazna, ha most tartanák a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában, közölte az MTI.

Fotó: iStock

5/5 - (299 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.