Vietnámi gyűjtőhöz került a világ legnagyobb whiskysüvege

Vietnami gyűjtőhöz került a világ legnagyobb whiskysüvege: Viet Nguyen Dinh Tuan 1,1 millió fontot (félmilliárd forint) fizetett tavaly egy edinburghi árverésen a 32 éves Macallan single malt whiskyért, amelyet egy embermagasságúnál nagyobb, 311 literes üvegben tárolnak – írta a The Guardian című brit napilap online kiadására hivatkozva az MTI.

A vietnámi üzletembernek jelentős alkoholgyűjteménye van, amelynek összértéke meghaladja a 150 millió fontot (66 milliárd forint).

Viet csütörtökön adta hozzá az Intrepid (Rettenthetetlen) nevű üveget a Ho Si Minh-városban található gyűjteményéhez a Guinness Rekordok tanúsítványával együtt, amely a világ legnagyobb whiskyjeként hitelesítette a palackot.

Az üzletember évtizedek óta gyűjti a ritka szeszesitalokat, és többet birtokol a világ legritkább és legrégebbi konyakos- és whiskyspalackjai közül. Viet elmondta: minden egyes palack egyedi, más-más történetet és hagyományokat őriz.

Az aukció ötlete Daniel Monktól, a Cask World és a Rosewin Holdings italnagykereskedő cég munkatársától ered, és az árverést is ő szervezte meg. Monk elmondta: a palack nevével 11 brit felfedező úttörő teljesítménye előtt kívántak tisztelegni, akiknek képe az üveg címkéjén is szerepel.

A palack Viet kollekciójának legújabb tagja, amely a világ egyetlen teljes Macallan Fine and Rare gyűjteményét is tartalmazza. Ennek egyik legritkább darabja az 1926-os Macallan, amelyből mindössze negyvenet adtak ki, és Viet három üveggel is rendelkezik belőle. Egy palack közel 1,5 millió fontért kelt el 2019-ben. Emellett az üzletember tulajdonában van a világ legnagyobb konyakospalackja és a legöregebb whiskysüvege is, amely a feltételezések szerint közel százötven éves.

Fotó: iStock

5/5 - (209 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.