A Stonewall LMBT jótékonysági szervezet „diktál” a walesi kormánynak?

A walesi kormányt azzal vádolták, hogy egy LMBT jótékonysági szervezet „diktál” neki. Tonia Antoniazzi munkáspárti képviselő szerint a kormány „ideológiai kultúrát” támogatott azzal, hogy elfogadta a Stonewall értelmezését az egyenlőségi törvényről.

Hozzászólása a BBC vizsgálatára reagált, amelyből kiderült, hogy a walesi kormány elfogadta a Stonewall értelmezését az egyenlőségi törvényről.

A walesi kormány azt mondta, hogy politikája a „törvény szellemének” felel meg.

Hozzátette, hogy befogadó munkahelyei és politikája nem hozzák az embereket hátrányos helyzetbe, nem ássák alá és nem zárnak ki egyetlen kollégát sem.

A 2010. évi egyenlőségi törvény az olyan tényezők alapján, mint az életkor, a fogyatékosság, a faj, a vallás, a szexuális irányultság, a terhesség és a nemi hovatartozás, védelmet biztosít az emberek számára.

A Stonewallnak küldött és a BBC által látott dokumentumban azonban a walesi kormány egyenlőségi és sokszínűségi politikájában a „nemi átalakulás” kifejezést a „nemi identitás” kifejezéssel helyettesítették.

Ez egy olyan jellemző, amelyről a törvény nem rendelkezik, de amelyért a Stonewall kampányt folytat.

Ez azt jelenthetné, hogy a különböző nemi identitású emberek, például a nem bináris identitásúak, törvényi védelmet élveznének.

A Stonewall törvényértelmezésének kritikusai szerint a nemi identitás kifejezés túl tág, és alááshatja a jogszabály által védett, nemi alapú jogokat.

Antoniazzi asszony azt mondta: „Megdöbbentő, hogy a walesi kormány ilyen nyilvánvalóan félremagyarázza a 2010-es egyenlőségi törvényt, ahogyan azt a Stonewall diktálja.

„Egyszerre támogatnak egy ideológiai kultúrát és írják át az egyenlőségi törvényt. A törvény ilyen módon történő félremagyarázása nemcsak a törvény, hanem mindazok megvetése, akik ki akarnak állni a nőkért, vagy akiknek aggodalmaik vannak a védelemmel kapcsolatban.

„Azt is szeretném tudni, hogy a walesi kormány milyen más szervezetekre támaszkodik politikájnak és gyakorlatának teszteléséhez, és milyen a kapcsolatuk a Stonewall-lal és a Senedddel.

„Ez a helyzet nevetséges, és walesi munkáspárti parlamenti képviselőként mélységesen csalódott vagyok, hogy egyetlen miniszter sem állt rendelkezésre, hogy válaszoljon a BBC-nek, hogy megvédje álláspontjukat”.

Antoniazzi asszony azt is mondta, hogy „hiányzik az átláthatóság és a függetlenség a politikai döntéshozatal körül”.

„Arra kérem [a walesi kormányt], hogy biztosítson biztonságos teret minden alkalmazott számára, hogy félelem és előnyök nélkül kifejezhessék aggodalmaikat” – tette hozzá.

A walesi kormány a Stonewall LMBT jótékonysági szervezettel működik együtt politikájának frissítésében, továbbá részt vesz a Stonewall két, a sokszínűséget előmozdító programjában, melyek között szerepel a Workplace Equality Index, ami a szervezetek nyilvános rangsorát jelenti, és a Stonewall által adott pontszámokat tartalmazza.

A walesi kormány elutasította, hogy interjút adjon, de egy szóvivője azt mondta: „Tudomásul vesszük, hogy a nemi identitás és a nemi kifejezés nem védett tulajdonság a 2010. évi egyenlőségi törvényben, de ezeket a kifejezéseket használjuk az egyenlőségi törvény által védett tulajdonság, a „nemi átalakulás” lefedésére.

„Úgy érezzük, hogy ezek a kifejezések a törvény szellemét tekintve nem sértik meg az egyenlőségi törvényt.

„Az egyenlőségi törvény nemi átrendeződésre vonatkozó meghatározása magában foglalja a transz státuszt, a nemi identitást, és védi a nem bináris és a nemi szempontból folyékony embereket is, ahogyan azt nemrégiben kimondták.”

Az Equality and Human Rights Commission (EHRC) – Egyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság – a 2010-es egyenlőségi törvény végrehajtásáért felelős szabályozó testület szerint azonban a nemi identitás kifejezés nem segít megmagyarázni, hogy az egyenlőségi törvény értelmében kikre terjed ki a törvény hatálya, ahogyan azt a Stonewall és a walesi kormány javasolja.

Hozzátette, hogy a 2010. évi egyenlőségi törvény „védelmet nyújt a nemi hovatartozás védett tulajdonságával kapcsolatos megkülönböztetés és zaklatás ellen”.

„Ahhoz, hogy védelmet élvezzen a nemi átalakulással kapcsolatos megkülönböztetéssel szemben, nem szükséges, hogy az illető bármilyen konkrét kezelésen vagy műtéten átesett” – mondta az EHRC.

„Az átváltoztatási folyamat bármely szakaszában lehet – a nemének megváltoztatására vonatkozó javaslattól kezdve a nemének megváltoztatására irányuló eljáráson való átesésig, vagy annak befejezéséig.”

A walesi kormány azt is elmondta, hogy „büszke arra, hogy befogadó munkáltató lehet, ahol minden kollégát támogatnak abban, hogy önmagát adhassa és teljes mértékben kiaknázhassa a benne rejlő lehetőségeket”.

„Befogadó munkahelyünk és politikánk egyetlen kollégát sem hoznak hátrányos helyzetbe, nem ássák alá és nem zárják ki” – tette hozzá a szóvivő.

„Befogadó munkáltatóként számos munkahelyi teljesítményértékelési tevékenységben veszünk részt, hogy tanuljunk más szervezetek legjobb gyakorlataiból. A Stonewall egyike azon szervezeteknek, amelyekre támaszkodunk politikánk és gyakorlataink teszteléséhez”.

A Stonewall azt mondta: „A Stonewall a következő: „Az egyenlőségi törvénnyel kapcsolatos valamennyi iránymutatásunk, beleértve a nemi identitás kifejezés használatát is, az Egyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság egyenlőségi törvényre vonatkozó gyakorlati kódexén alapul, amelyet a közelmúltban a Legfelsőbb Bíróság megerősített.”

Forrás: BBC.com

4.8/5 - (144 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.