Sürgősségi ellátás: A Walesben dolgozókat ért támadások száma csaknem 3000-re emelkedett

Joanna Paskell mentős az egyik áldozat a csaknem 3000-ből, akiket tavaly támadás ért Walesben a munkájuk közben. Az őt megütő pácienst 12 hónap közmunkára ítélték, de a 45 éves nő emiatt szorongástól szenvedett, és négy hónapig nem tudott dolgozni.

Mivel a négynapos ünnepi hétvégén várhatóan megugrik a sürgősségi hívások száma, a mentőszolgálat vezetői arra kérték az embereket, hogy velük, és ne ellenük dolgozzanak.

Joanna Paskell 25 éve dolgozik mentősként és úgy fogalmazott „Ennél az esetnél négy biztonsági őrre volt szükség, hogy megnyugtassák és el tudják látni a beteget.” Véleménye szerint „Nem szabadna előállni annak a helyzetnek, hogy ki kelljen dolgoznom a menekülési útvonalat, amikor besétálok egy ingatlanba”.

A nő elmondása szerint az elszenvedett bántalmazás után először megpróbált nevetni a történteken, de csak, amikor öt nappal később készült a következő műszakjára, akkor érezte meg az érzelmi áldozatot.

Ha egy évvel később leírja a történteket, még mindig visszatérnek az érzelmei: „Fel akartam venni az egyenruhámat, és egyszer csak belém hasított. Hirtelen jött, és elkezdtem sírni.

„Meg voltam győződve arról, hogy mindenki, akivel találkozom, minden ok nélkül meg akar ütni. Meg voltam győződve arról, hogy biztosan az én hibám volt.”

Elmondta, hogy a munkáltatója támogatása kivételes volt, de az élmény megváltoztatta a hozzáállását a munkahelyén.

„Most már sokkal óvatosabb vagyok. De nem kellene azon agyalnom, hogyan tudok kijutni egy ingatlanból, amint belépek. Folyamatosan a vállam fölé nézek, hogy kitaláljam, gyorsan ki tudok-e jutni.

„Minden, amit tenni akarok, az az, hogy változtassak – ezért vállaltam ezt a munkát. Ezt nem tudjuk megtenni, ha a saját biztonságunkat féltve dolgozunk.”

Tavaly 2838 támadás érte a rendőröket, tűzoltókat, mentőket, az NHS dolgozóit és a börtönökben dolgozókat – ez 4,9%-os növekedést jelent a korábbi évekhez képest.

Az még nem tisztázott, hogy valóban a támadások száma nőtt meg, vagy a támadást jelentő dolgozók száma, de mindenképpen tiszta képet fest arról, mivel kell a sürgősségi ellátást végzőknek szembenézniük.

„Minden héten hallom kollégáimtól, hogy ki kellett hívniuk a rendőrséget, vagy erőszakosnak ítélt betegekhez kellett kimenniük” – mondta Asghar Iqbal.

Négy éve mentőorvos, és ő a Walesi Mentőszolgálat „Velünk, nem ellenünk” kampányának arca is.

Elmondta, hogy volt már olyan beteg, aki az arcába kiabált, és a gallérjánál fogva tartotta – de szerencsésnek tartja magát.

„A betegbiztonság és a betegek körülményei az első számú prioritás. De az is fontos, hogy az ember haza tudjon menni a családjához és a barátaihoz épségben” – mondta Ashgar.

„Sokszor a várakozási idő miatt dühösek, ezért verbálisan is sértegetnek minket. De az is előfordul, hogy a berendezésben tesznek kárt, márpedig ezek drága eszközök. És ha emiatt egy eszköz vagy egy mentő kikerül a szolgálatból, az súlyos következményekkel jár, hiszen könnyen lehet, hogy más beteget nem tudunk ellátni.”

Sonia Thompson, a mentőszolgálat műveleti igazgatóhelyettese elmondta, hogy a híváskezelőknek időt kell fordítaniuk a verbálisan sértő hívókkal való helyzetek visszaszorítására, csökkentésére.

„Ha a veszekedés, akár telefonon, akár a helyszínen történik, még jobban késleltet minket, és nem hiszem, hogy ezt az emberek elég széles körben megértették volna” – mondta.

„Vannak olyan embereink, akik sajnos nem tudnak munkába állni az átélt trauma miatt, és időbe telik, amíg felépítik az önbizalmukat, hogy visszatérhessenek a munkahelyükre.

„De arról is szó van, hogy milyen hosszú távú hatása van annak, ha olyan helyzetben vagy, ahol fenyegetve érzed magadmunkavégzés közben”.

Jeff Cuthbert, Gwent rendőrségi és bűnügyi biztosa „felháborítónak” nevezte a mentődolgozók elleni támadások számának növekedését.

Hozzátette: „Ők olyan emberek, akik a biztonságunk és a jólétünk megőrzésének szentelték magukat, és megérdemlik, hogy anélkül végezzék a munkájukat, hogy megfenyegetnék, megtámadnák és bántalmaznák őket”.

Cuthbert úr elmondta, hogy egy éve már, hogy a bírák nagyobb hatáskörrel rendelkeznek a mentődolgozókat bántalmazókkal szemben, beleértve a hosszabb börtönbüntetések kiszabását is: „Remélem, hogy a jövőben csökkenő tendenciát fogunk látni ezekben a megdöbbentő támadásokban”.

Forrás: BBC.com

4.9/5 - (318 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.