Vaughan Gething az új walesi miniszterelnök

Vaughan Gething lesz Wales új miniszterelnöke a választási folyamat szombaton bejelentett eredménye alapján. Gething elődje, Mark Drakeford december 13-án jelentette be váratlanul lemondási szándékát.

Gething a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt walesi tagozatának vezetőjeként áll a jövő héten a walesi kormány élére, miután III. Károly király formálisan jóváhagyja kinevezését.

Drakeford utódját a Munkáspárt bejegyzett és szavazásra jogosult walesi tagjai, illetve a Labour politikai szövetségesének számító helyi szakszervezetek választották meg.

A BBC által idézett – egyelőre nem hivatalos – adatok szerint a versengés igen szoros eredményt hozott: Gething a szavazatok 51,7 százalékát szerezte meg, vetélytársa, Jeremy Miles 48,3 százalékot kapott.

Gething a walesi kormány egészségügyi minisztere volt a koronavírus-járvány elhatalmasodása idején, 2021 óta a gazdasági minisztérium élén áll.

Az új walesi miniszterelnök Zambiában született, és éppen megválasztásának bejelentése előtt egy nappal, pénteken ünnepelte 50. születésnapját. Édesapja walesi, édesanyja zambiai illetőségű, a család 1977-ben költözött Walesbe. Vaughan Gething a walesi főváros, Cardiff egyetemén szerzett jogi diplomát.

Mark Drakeford decemberben azzal indokolta lemondását, hogy amikor 2018-ban indult a walesi Munkáspárt vezetői posztjáért, ezt azzal a szándékkal tette, hogy öt évig kíván tisztségében maradni.

Drakeford kormányfői munkáját az utóbbi időszakban számos bírálat érte. A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov felmérése szerint a walesi választók mindössze 11 százaléka volt elégedett az eddigi miniszterelnök tevékenységével.

A Munkáspárt vezette akkori brit kormány csaknem három évtizeddel ezelőtt meghirdetett decentralizációs programja alapján, 1997 szeptemberében Wales lakossága népszavazással döntött a törvényhozó és végrehajtó hatáskörű helyi önkormányzatiság megteremtéséről. Ennek létrejötte azonban kis híján meghiúsult: az éppen 50 százalékos részvétellel megtartott walesi referendumon a több mint 1,1 millió szavazatból mindössze 6721 billentette a mérleget a helyi népképviselet létrehozása felé – összegzett az MTI.

Fotó: Pixabay

4.9/5 - (114 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.