Walesi vita a menekültek körül

Az Egyesült Királyság kormánya elvesztette az ellenőrzést a menekültügyi rendszer felett – állítja a walesi Llanelli egyik tanácsosa.

Elbukott a Carmarthenshire-i tanács a Legfelsőbb Bíróságon, hogy megakadályozza: a Llanelliben található Stradey Park Hotelt akár 241 menedékkérő elhelyezésére használhatják. A belügyminisztérium szerint a tervekre szükség volt, mert a menekültügyi rendszer hihetetlen terhelésnek van kitéve.

A döntés azután született meg, hogy szombaton több tucatnyi tüntető gyűlt össze a szálloda előtt, akik a tervek mellett és ellen is tiltakoztak.

A 45 éves Maxson Kpakio Libériából származik, de már 20 éve Swansea-ban él; anno menedékkérőként érkezett Walesbe. Egyszer szembekerült a menekültügyi tervet ellenző tüntetőkkel.

„Aktivistaként a társadalmi igazságosságért és a békéért küzdök. Nem hiszem, hogy szükség volt bármilyen konfrontációra. A másik oldalról érkező csoport volt az, amelyik odajött hozzám, és megkérdezte, hogy miért vagyok itt, én pedig elmondtam nekik. Volt egy őszinte beszélgetésünk, ahol megpróbáltam őket is felvilágosítani. A menedékkéréshez mindenkinek joga van” – mondta.

Helen Thomas helyi lakos ellenzi a terveket, s azt mondja, a közösségben sokan félnek – részben azért, mert a kérdés megosztja a helyieket.

„A terv ellenzőit rasszistának bélyegzik. Nekem sokféle hátterű barátom van, Nem vagyok rasszista, soha nem is voltam az.”

Martyn Palfreman helyi tanácsos felszólította a kabinetet, hogy vegye vissza az irányítást menekültügyben.

„Az én kérésem az lenne, hogy az Egyesült Királyság kormánya vegye kézbe a menekültügyi rendszert, amelyet egyértelműen elvesztettek. Ami a következő lépéseket és a Llanellibe jövő menedékkérők érkezésének ügyét illeti, az őszinte válaszom az, hogy nem tudom” – mondta Palfreman a BBC Radio Wales Breakfastnek. „Korábban azt mondták nekünk, hogy jövő héten érkeznek, de nem tudunk további részleteket a csoport összetételéről vagy arról, pontosan mikor érnek ide.”

A llanelli Hengoed körzet munkáspárti tanácsosa hozzátette, az igazi aggodalma az, hogy a menedékkérők maguk ellen irányuló haragot válthatnak ki, de reméli, ez nem történik meg.

Dame Nia Griffith, Llanelli parlamenti képviselője kiemelte, nagyon csalódott a pénteki meghallgatás kimenetele miatt.

„Úgy gondolom, ez különösen felzaklatja azokat a lakosokat, akik a szálloda közelében laknak, és bár az embereknek joguk van a véleményükhöz, valójában arra kérem őket, hogy legyenek nagyon tapintatosak. Együtt kell működnünk más országokkal, hogy olyan megoldásokat találjunk, amelyek tartósak. Valóban összehangolt erőfeszítéseket kell tenni a partnerekkel való nemzetközi együttműködés érdekében, hogy megfelelő megállapodások szülessenek” – sorolta a politikus.

A pénteki meghallgatást követően Darren Price, a tanács vezetője csalódottan nyilatkozott, és azt mondta, a hatóság hétfőn átgondolja a bíró indoklását.

Aled Edwards, a faji egyenlőségért felelős korábbi walesi biztos szerint párbeszédre van szükség a közösségben élőkkel, hogy eloszlassák az irracionális félelmeket, és a jogos aggályokkal foglalkozzanak.

„Ha időt fordítunk arra, hogy elmagyarázzuk az embereknek, milyen hátterük van (a menedékkérőknek – a szerk.), mit tudnak nyújtani nekünk, mit tudnak hozni… Szerintem sokkal jobbá válhatna a helyzet. De van egy világszerte mérgező hatása a vitának, ami nem jó” – mondta.

A belügyminisztérium szerint rekordot döntött az Egyesült Királyságba érkező, elhelyezésre szoruló emberek száma.

„A hivatal elkötelezett amellett, hogy minden erőfeszítést megtegyen a szállodahasználat csökkentése és az adófizetők terheinek korlátozása érdekében” – hangsúlyozta a BM egy szóvivője.

Fotók: Pixabay

5/5 - (248 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.