A Franciaország és Nagy-Britannia között dúló ellenségeskedés a halászat miatt ismét felizzik

A Brexit-tárgyalások folyamán a franciák keményen harcoltak a halászati engedélyekért a La Manche-csatornán. Végül csak 12 kisebb méretű francia hajó kapott halászati engedélyt. Párizs most a britek szemére veti, hogy akadályozzák a megegyezés kivitelezését.

A brit-francia vitában a halászati jogokat illetően a La Manche-csatornán a levegő ismét puskaporos. London saját bevallása szerint abból a 47 kérvényből, mely az EU-hoz tartozó kisebb hajók számára kiadandó új halászati engedélyekre vonatkozik a brit felségvizeken, csak 12 kérvényt hagyott jóvá. Párizs emiatt kedden felháborodottnak mutatkozott. «A britek ismét vonakodnak a Brexit-megegyezés feltételeinek a megvalósításában», mondta Annick Girardin francia tengerészeti miniszter.

Az EU által kialkudott Brexit utáni megegyezés értelmében az európai halászok számára továbbra is fenn kell állnia annak a lehetőségnek, hogy bizonyos meghatározott brit felségvizekre hajózhassanak, amennyiben erre megkapják az engedélyt. Ezt az engedélyt akkor kaphatják meg, ha be tudják bizonyítani, hogy már előzőleg is ugyanott halásztak.

«Politikai célok elérése érdekében ejtették túszul»

Párizs kedden nyilvánosságra hozta, hogy a francia halászok jóval több kérvényt adtak be, mint amennyi most elfogadásra került. «A francia halászatot a britek nem ejthetik túszul politikai céljaik elérése érdekében», mondta Girardin a továbbiakban.

London kijelentette, hogy «bölcs hozzáállást» alkalmazott és majdnem 1 700 engedélyt adott ki az olyan EU-hoz tartozó hajók számára, melyek a Nagy-Britannia partjai előtt elterülő 12-200 mérföldes övezetben halásznak. London tudósítása szerint a 6-12 mérföldes övezetre összességében 117 engedélyt adtak ki, ebből 12 engedélyt az olyan kisebb hajók számára, melyek nem érik el a 12 méteres hosszúságot.

Júniusban a La Manche-csatornán fekvő Jersey-sziget környékére vonatkozó halászati jogok körüli vita kiéleződött. A csatornán fekvő sziget körüli halászati engedélyek állítólag nagyon elhúzódó kiadása miatti felháborodásában Annick Girardin francia tengerészeti miniszter büntető intézkedésekkel fenyegetőzött és ennek kapcsán Jersey áramellátását említette, mely egy tenger alatt futó kábelen keresztül történik. Jersey áramellátásának 95 %-át három tenger alatt futó kábelen keresztül kapja az alig 25 kilométer távolságban elterülő Franciaországból.

Nagy-Britannia és Franciaország is hadihajókat küldött a La Manche-csatornára, miután francia hajók leblokkolták Jersey kikötőjét.

A francia halászok dühe egyre nő

Miután a britek kiléptek az EU-ból, kitört a kifogott halak összmennyisége és a felosztás körüli vita. Időről-időre az a veszély fenyegetett, hogy a Brexit kereskedelmi megegyezésével kapcsolatos tárgyalások a halászati kérdés miatt nem fognak eredményhez vezetni. Franciaország halászainak körében a Brexitet követően már hosszabb ideje nő a brit felségvizekhez való hozzáférés miatti harag. A La Manche-csatornán már a múltban is történtek brit és francia halászok közötti összecsapások.

A briteknek tehát csak olyan halászhajókat kell megtűrniük a saját felségvizeiken, melyek már 2012 óta itt tevékenykednek. A francia halászok arról panaszkodnak, hogy ezt nem könnyű bizonyítani. 2026 után az európai halászoknak le kell mondani a brit felségvizekben fogott zsákmány egynegyedéről – ez évente nagyjából 650 millió euró értékesítési veszteségnek felel meg.

Forrás: spiegel.de

4.9/5 - (147 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.