Az infláció kilenc százalékra emelkedik Nagy-Britanniában

Az infláció Nagy-Britanniában tovább emelkedik. Áprilisban a fogyasztói árak az ONS statisztikai hivatal közleménye szerint az előző év áprilisához képest kilenc százalékkal emelkedtek.

Ez a legújabb feljegyzések szerint 1997-es kezdete óta a legmagasabb növekedés. Az ONS a számítások értelmében arra a következtetésre jutott, hogy az inflációs növekedés legutóbb valószínűleg az 1982-es év körül lehetett magasabb. A piaci elvárásokat nagyjából helyesen értékelték, az elemzők átlagosan 9,1 % inflációs növekedésre számítottak.

Az árak emelkedését áprilisban leginkább a megdrágult áramellátás, a megdrágult földgáz és üzemanyag okozta. Állítólag a használt autók árai is jelentősen megemelkedtek. A brit jegybank a magas inflációra a pénzpolitika szigorításával reagált. Az alapkamatot tavaly ősz óta már négyszer megemelte. A nagy fokú áremelkedés hátterében leginkább a világméretű kereskedelemben tapasztalható pandémia és háború okozta feszültségek vannak.

Forrás: sueddeutsche.de

4.9/5 - (168 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.