Bocsánatot kér a Covid miatt Boris Johnson

Boris Johnson várhatóan a jövő héten bocsánatot kér a Covid-vizsgálat előtt, és elismeri, hogy a kormány nem mindent tett jól a világjárvány idején.

A volt miniszterelnök azonban határozottan azzal fog érvelni, hogy kormánya számos fontos döntést jól hozott meg. Várhatóan büszkén fog beszélni az oltóanyag-programról, és azzal érvel, hogy az Egyesült Királyság hamarabb jutott ki a lezárásokból, mint más hasonló gazdaságok – tudta meg a BBC.

Tanúvallomását hetekig tartó, őt ért heves kritikák követik majd a vizsgálat során.

A Johnson környezetében lévők már ismerhetik a várható érveinek széleskörűségét és terjedelmét, mielőtt az ügyvédek akár tíz órán át tartó kihallgatása megkezdődne.

Boris Johnson miniszterelnöki képességeit a világjárvány idején bírálták azok közül is sokan, akik a legszorosabban együttműködtek vele, amikor a Covid lecsapott. Korábbi kommunikációs igazgatója, Lee Cain szerint a világjárvány rossz válság volt Johnson készségeihez, melyet a tétovázás és a késlekedés jellemzett.

A korábbi tudományos főtanácsadó, Sir Patrick Vallance szerint Johnsont becsapták a tudományos adatok.

Volt főtanácsadója, Dominic Cummings pedig már régóta „napraforgónak” nevezte a volt miniszterelnököt, mivel hajlamos volt megfordulni és állandóan változtatni a véleményét.

Azok, akik segítettek felkészíteni őt a vizsgálat előtti megjelenésére – amelyre jövő szerdán és csütörtökön kerül sor –, azt mondják, azokkal fog szembeszállni, akik azzal vádolták, hogy állandóan változtatja a véleményét – hangsúlyozva, milyen sok tájékoztatót kapott, milyen gyorsan változnak a tanácsok, és milyen nagy horderejű döntéseket kellett meghoznia.

Azt is meg fogja védeni, hogy színes nyelvezetet és kifejezéseket használt, és hogy a magánéletben provokatív álláspontokat fogalmazott meg, mondván, hogy ez segített neki a legtöbbet kihozni a tanácsadóiból, és „nem bölcs dolog, ha egy miniszterelnök csendben ül, amikor szakértők tájékoztatják.”

Az egyik forrás azt mondta: a miniszterek érvelhetnek az ügyük mellett, ahogy kell is. Így egy egészségügyi miniszter kardoskodni fog a közegészségügy mellett, míg egy kancellár a gazdaság mellett érvel majd.

„A brit kormányzati rendszerben azonban csak egyetlen személy van, akinek bírónak kell lennie az egymással versengő érvek között, miután meghozta a kompromisszumokról szóló döntést.”

A forrás hozzátette, csak egy ember van ebben az országban, aki meg tudja mondani, milyen miniszterelnöknek lenni egy világjárvány idején. „És egy nap talán lesz még egy.”

Boris Johnson mintegy 200 oldalas írásbeli nyilatkozatát már benyújtották a vizsgálathoz. Úgy tudni, ebben alig tesz említést Cummingsról.

A volt egészségügyi miniszter, Matt Hancock a vizsgálathoz benyújtott írásbeli nyilatkozatában elárulta, hogy „az akkori miniszterelnök bocsánatot kért tőlem, amiért kinevezte főtanácsadóját, és amiért kárt okozott a Covid-19-re adott válaszlépéseknek”.

Hancock rosszindulatú szereplőnek tartotta Cummingst, aki „mérgező kultúrát teremtett” a Downing Streeten.

A volt kormányfő várhatóan azt fogja mondani, hogy ezzel nem ért egyet, és hogy a kormányon belül mindig is voltak feszültségek, különösen a fokozott stressz idején. Várhatóan azonban azt is elmondja majd, hogy nem nézi el az észszerűtlen viselkedést vagy nyelvezetet.

Boris Johnsonnak a felkészülésben Brian Altman KC adott tanácsokat.

Szerdán 10 órakor kezdődik a volt miniszterelnök kihallgatása Hugo Keith KC által. Egy egész ország fogja figyelni és várni a vizsgálatokat, az elszámoltatást és a válaszokat.

5/5 - (350 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.