Átadták Károlynak a skót koronázási ékszereket

Egyházi szertartás keretében, formálisan átadták a brit uralkodónak a skót koronázási ékszereket.

A király és felesége, Kamilla – akinek saját jogán királynői rangja van – az edinburgh-i uralkodói rezidenciáról, a Holyroodhouse palotából érkezett díszes katonai felvonulás után a székesegyházba. Az útvonal mentén több tízezres tömeg üdvözölte a királyi házaspárt, de több helyen monarchiaellenes tüntetések is voltak, amelyek résztvevői „Nem az én királyom” feliratú táblákat tartottak a magasba.

A szerdai ceremóniát a skót nemzeti egyház, a Church of Scotland XIV. századi főtemplomában, az edinburgh-i St. Giles-székesegyházban tartották. A szertartáson III. Károly formálisan átvette a XVI. századi skót király, V. Jakab 1540-ben készült koronáját, valamint a skót uralkodói jogart és kardot.

A kardot újonnan tervezték és készítették, mivel az eredeti, amely szintén a XVI. században készült, meggyengült állaga miatt nincs mozgatható állapotban.

A skót koronázási ékszerek ugyanakkor – a kardon kívül – a legrégebbiek egész Nagy-Britanniában. Az angol polgárháború és I. Károly angol király 1649-es kivégzése után ugyanis Oliver Cromwell győztes puritánjai megsemmisítették az angol koronaékszereket, az arany- és ezüstkincseket beolvasztották, a drágaköveket eladták. A jelenlegi angol koronaékszerek közül a legrégebbi is csak a királyság helyreállításának idejéből, 1660-ból származik.

A szerdai edinburgh-i ceremónián a skót koronát nem helyezték III. Károly fejére, a király csak megérintette az ékszert és hitet tett Skócia népének szolgálata mellett. A skót koronaékszerek továbbra is Skóciában maradnak.

III. Károly király édesanyja, a néhai II. Erzsébet királynő tavaly szeptemberben hunyt el skóciai nyári rezidenciáján, Balmoral kastélyában, és halála óta elsőszülött fia, Károly addigi trónörökös az Egyesült Királyság uralkodója.

Károlyt május 6-án koronázták meg a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában.

A skót és az angol korona 1603-ban egyesült. I. Erzsébet angol királynő, a Tudor-dinasztia utolsó uralkodója abban az évben trónörökös nélkül elhunyt, és VI. Jakab skót király követte őt I. Jakab néven az angol trónon.A két királyság államjogilag hivatalosan 1707-ben, a londoni és az edinburgh-i parlament által külön-külön szentesített uniótörvények alapján egyesült, létrehozva a jelenlegi formájában létező Nagy-Britanniát, amelynek Anglia és Skócia mellett Wales a tagja.

Az első brit uralkodó Anna királynő volt, akinek uralkodása idején az uniótörvények megszülettek. Azóta a mindenkori brit uralkodó Skócia uralkodója is, és londoni koronázásával Skócia koronás főjévé is válik. Így a szerdai ceremónia államjogi és monarchikus szempontból nem tekinthető úgy, hogy III. Károly királyt külön is Skócia királyává koronázták; a szertartás annak formális elismerése Skócia részéről, hogy III. Károly Skócia uralkodója.

Skóciában a függetlenségpárti Skót Nemzeti Párt (SNP) van kormányon, és a legutóbbi felmérések szerint a skótok alig 37 százaléka támogatja a monarchia intézményét. Humza Yousaf skót miniszterelnök, az SNP vezetője jelen volt a St. Giles-székesegyházban tartott ceremónián, de az SNP és a vele szövetséges skóciai Zöldek több képviselője részt vett a monarchiaellenes tüntetéseken.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik

5/5 - (235 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.