Nem lehet majd maszkot viselni és pirózni a tüntetéseken

Megtiltja a brit kormány maszkok viselését és pirotechnikai eszközök használatát a tüntetéseken. Az erről szóló törvénytervezetet a londoni belügyminisztérium ismertette.

A tárca tájékoztatása szerint az alsóház elé terjesztendő módosítások alapján egy hónapig terjedő szabadságvesztéssel és ezer font (több mint 450 ezer forint) bírsággal sújthatók mindazok, akik a demonstrációkon arcukat eltakaró viseletet hordanak, és petárdákat, tűzijátékrakétákat vagy egyéb pirotechnikai eszközöket használnak.

A minisztériumi közlemény megfogalmazása szerint a készülő jogszabály – amely a szintén tárgyalás alatt álló új büntetőjogi törvényhez kapcsolódik majd – lehetetlenné teszi, hogy törvénysértés esetén a demonstrálók a tiltakozáshoz fűződő jogra hivatkozva próbáljanak kibújni a felelősségre vonás alól.

A belügyminisztérium felidézi, hogy az utóbbi időszak nagy tüntetésein a rendezvényeket biztosító rendőröket is pirotechnikai eszközökkel elkövetett, súlyos sérülések komoly kockázatával járó támadások érték.

A tárca ismertetésében nem említi, hogy mely tüntetéseken fordult elő ilyesmi, de az utóbbi hónapokban heti rendszerességgel tartottak Londonban és más brit nagyvárosokban több tízezres, nem egyszer több százezres demonstrációkat a Gázai övezetben folyó izraeli hadműveletek ellen, és ezeken a megmozdulásokon többször előfordultak összecsapások a rendőrség és a tüntetők között.

A belügyminisztériumi tájékoztatáshoz fűzött statisztika szerint a Gázát uraló Hamász szélsőséges iszlamista szervezet Izrael ellen tavaly október 7-én elkövetett terrortámadása óta – amelyben 1200 ember meghalt – ezernél több tiltakozó megmozdulás volt Nagy-Britanniában, és ezeken hatszáz embert vettek őrizetbe.

Az új jogszabály alapján nem lesz lehetséges közutak eltorlaszolása sem a tiltakozáshoz fűződő jogra hivatkozva.

Ezzel összefüggésben a londoni belügyminisztérium megemlíti a Just Stop Oil nevű környezetvédő csoportot, amely rendszeresen tart demonstrációkat Londonban jórészt utak lezárásával a fosszilis fűtőanyagok kitermelése és használata elleni tiltakozásul.

A tárca beszámolója szerint ezeken a demonstrációkon tavaly 657 embert vettek őrizetbe – összegzett az MTI.

Fotó: Freepik, archív

4.9/5 - (256 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.