Emelkedhet jövőre a nyugdíj

Valószínűleg 8,5 százalékkal emelkedik áprilisban az állami nyugdíj, miután nyilvánosságra hozták az úgynevezett tripla zárolás szempontjából kulcsfontosságú adatokat.

Ez a politika azt jelenti, hogy az állami nyugdíj növekedése az átlagkereset, az infláció vagy a 2,5 százalék közül a legmagasabb lesz. Ezek a keresetek – amelyek a teljes fizetést jelentik, beleértve a prémiumokat is – 8,5 százalékot mutattak, és az infláció sem lesz valószínűleg magasabb.

Ez az állami nyugdíjnál heti 13,30, éves szinten 691,6 fontos növekedést jelentene, így az éves összeg 8814 fontra emelkedik.

Azoknak, akik az új, átalányösszegű állami nyugdíjat kapják, és akik 2016 áprilisa után érték el az állami nyugdíjkorhatárt, az emelés heti 17,35, azaz évi 902,20 font lesz – így az éves összeg 11 502 fontra emelkedik.

Két éven belül ez lesz az állami nyugdíj második jelentős emelése, miután idén áprilisban 10,1 százalékkal nőtt.

A tripla zárolás célja, hogy a nyugdíjasok – különösen, ha kizárólag az állami nyugdíjra támaszkodnak – képesek legyenek megfizetni az emelkedő árakat, illetve lépést tartson juttatásuk a dolgozók béreinek növekedésével.

Kérdéses azonban, hogy a politika finanszírozásának költségei nem túl magasak-e, és hogy a kormány nem tudná-e másra költeni a pénzt.

A vitát fokozhatja, hogy a juttatások valószínűleg nem emelkednek olyan mértékben, mivel ezeket általában az infláció mértékéhez kötik, amely várhatóan valamivel alacsonyabb lesz.

Sem a konzervatívok, sem a munkáspártiak nem kötelezték el magukat a következő programjukban a tripla zárolás fenntartása mellett.

Angela Rayner árnyék miniszterelnök-helyettes ismételten kitért a válasz elől, hogy egy munkáspárti kormány megtartaná-e azt, amikor a BBC reggeli műsorában megkérdezték.

„Meg kell majd néznünk, hogy hol tartunk, amikor eljutunk az általános választásokig, és meglátjuk a pénzügyeket. Nem fogunk finanszírozhatatlan kiadási kötelezettségeket vállalni” – mondta.

Ez a két jelentős emelés valószínűleg több százezer nyugdíjast kötelez majd a jövedelemadó fizetésére, amelynek küszöbértékei nem emelkedtek ilyen gyorsan.

Sir Steve Webb volt nyugdíjügyi miniszter – aki jelenleg az LCP tanácsadó cég partnere – becslése szerint az adófizető nyugdíjasok száma mintegy 650 ezerrel, 9,15 millióra emelkedik. Ezt a nyugdíjasokra kivetett „lopakodó adónak” nevezte.

Az Institute for Fiscal Studies gazdasági agytröszt szerint a háromszoros zárolás politikája azzal a veszéllyel jár, hogy az emberek túlbecsülik az állami nyugdíj jövőbeli összegét.

Eközben Becky O’Connor, a PensionBee nyugdíjplatform nyilvános ügyekért felelős igazgatója elmondta, a nyugdíjasok jövő évi állami nyugdíjemelése minden eddiginél költségesebbé teszi a triple lock ígéretet, és megkérdőjelezi, hogy az emelések garantálásának ez a mechanizmusa folytatható-e.

„A kormány bármilyen hirtelen, rosszul átgondolt reakciója az emelkedő állami nyugdíjszámlák kezelésére most azt kockáztatja, hogy a nyugdíjasok évtizedekre károsodnak. A keresetekkel vagy az inflációval összhangban lévő emelések nélkül a jövőben reáljövedelem-csökkenés veszélye fenyegeti őket.”

Forrás: bbc.co.uk
Fotó: Freepik

4.9/5 - (157 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.