Sikeres evakuálás: A háziállatok Afganisztánból Londonba érkeztek

A médiák tudósítása szerint egy evakuációs repülőgép több, mint 150 Afganisztánból származó kutyával és macskával a fedélzeten vasárnap Nagy-Britanniába érkezett.

A «Daily Mail» tudósítása szerint a bérelt repülőgép ma reggel szállt le a londoni “Heathrow” repülőtéren. A «Nowzad» nevű szervezet, mely az «Operation Ark»-nak  nevezett akció mögött áll, megerősítette a BBC-nek, hogy az állatok az alapítóval, Paul (Pen) Farthing-gal együtt elhagyhatták Afganisztánt.

Az egykori brit katona Farthing előzőleg egy napokig tartó kampánnyal harcolt az állatok kimenekítéséért egy állatmenhelyről, melyet ő maga alapított Kabulban, az afgán fővárosban. Farthing a kollégáit és ezek hozzátartozóit is magával akarta vinni. A kezdeti habozás után megkapta a brit kormány támogatását, mely a rossz körülmények ellenére is a rendelkezésére bocsátotta a szükséges időt a támogatói által finanszírozott repülőúthoz és kiállította a vízumokat. De végül mégis a kollégák nélkül kellett elutaznia.

Az eset komoly vitát váltott ki Nagy-Britanniában. Ben Wallace honvédelmi miniszter több interjúban is panaszkodott, hogy a diszkusszió túl sok időt vett igénybe, és a «Nowzad» támogatói szemére vetette, hogy kollégáit nyomás alá helyezték. Vasárnap a «Times» nyilvánosságra hozott egy audio-tudósítást, melyben Farthing állítólag azzal fenyegeti a Honvédelmi Minisztérium egyik tanácsadóját, hogy «tönkreteszi» a szociális médiákban, ha nem támogatja szándéka megvalósításában.

Az afganisztáni brit mentőakció során, mely a hétvégén fejeződött be, a kormány adatai szerint több, mint 15 000 embert evakuáltak. A nagyjából 1000 helyi munkaerőre való tekintettel viszont, akiket az idő rövidsége miatt ott kellett hagyni, sok brit felháborodott a háziállatok evakuálása miatt.

A «YouGov» nevű közvéleménykutatási hivatal egy pénteki körkérdése szerint azonban a brit lakosságnak csak alig 50%-a (pontosabban 49%-a) van azon a véleményen, hogy az emberek élete többet számít az állatokénál. Majdnem ugyanennyien (40%) tartják az emberek és az állatok életét egyforma értékűnek.

Forrás: t-online.de

4.9/5 - (210 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.