Így ne legyél szeretetkoldus! Avagy, az alacsony önbecsülés jelei

A szeretet az ember egyik legfőbb szükséglete, és a boldog, kiegyensúlyozott élethez elengedhetetlen. Azonban a vágy a szeretetre néha káros viselkedésmintákhoz vezethet, amik alááshatják az önbecsülésünket, és „szeretetkoldussá” tehetnek minket.

Mik a jelei, hogy szeretetkoldus vagy?

Állandó visszaigazolásra van szükséged

Folyamatosan mások elismerésére, dicséretére vágysz, és az önértékedet a külvilág visszajelzései alapján ítéled meg. Ha nem kapsz elegendő figyelmet, bizonytalanná válsz.

Figyelmen kívül hagyod a figyelmeztető jeleket

Nem veszed komolyan, ha a másik fél nem viszonozza az érzéseidet, vagy ha határokat húz maga köré. Inkább racionális magyarázatokat keresel a viselkedésére, és elnyomod a saját érzéseidet.

Mások igényeit abszolút önmagad elé helyezed

Folyamatosan a másik félnek akarsz megfelelni, még akkor is, ha ez a saját szükségleteid rovására megy. Ez alárendeltségi érzéshez vezethet a kapcsolatban.

Minél többet adsz, annál inkább kizsigerelve érzed magad

Folyamatosan „adsz” a másiknak, érzelmileg, lelkileg, vagy akár anyagilag is, de nem kapsz viszonzást. Ez kimerültséghez és önbecsülésed elvesztéséhez vezethet.

Teljesen megváltozol a megfelelés érdekében

A kapcsolat kedvéért eltérsz a saját értékeidtől, elveidtől, sőt, akár a külső megjelenésedet is megváltoztatod. Így elveszíted az igazi önmagadat.

Önmagadat túlanalizálod és tetteidet megkérdőjelezed

Folyamatosan azon aggódsz, hogy hibázol-e, hogy mit gondolnak mások rólad. A spontaneitás elveszik, és görcsös viselkedés jellemzi a mindennapjaidat.

Hogyan kerülheted el a szeretetkoldussá válást?

  • Építs erős önbecsülést: Ismerd fel az értékeidet, és higgy magadban. Ne másoktól tedd függővé az önértékelésed.
  • Állíts határokat: Ne engedd, hogy mások kihasználjanak. Tanulj meg nemet mondani.
  • Egyenlőségen alapuló kapcsolatokat építs: Csak olyan kapcsolatokban maradj, ahol kölcsönös a tisztelet és az elismerés.
  • Szeresd önmagad: Legyél önmagadhoz kedves és elnéző. Fogadd el a hibáidat is.
  • Ne félj önmagad lenni: Ne akarj megfelelni mások elvárásainak. Hagyd, hogy a valódi éned ragyogjon.

Fontos megjegyezni, hogy a szeretet nem kényszeríthető ki. Ha állandóan „koldulnod” kell a szeretetért, az nem igazi szeretet. Érdemesebb egyedül maradni, és önmagadra összpontosítani, amíg fel nem építesz egy erős önbecsülést és nem tanulsz meg önmagadat szeretni.

Ha úgy érzed, hogy szeretetkoldussá váltál, ne félj segítséget kérni. Egy terapeuta segíthet az önbecsülésed erősítésében és az egészségesebb kapcsolatok kiépítésében.

Via

4.9/5 - (165 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.