Csökkentik az írek az ukrajnai menekülteknek járó támogatásokat

Írország csökkenteni fogja az újonnan érkező ukrajnai menekülteknek járó juttatásokat és lakhatási támogatást – közölte kedden a dublini kormány.

Az állami juttatásokat az eddigi heti 220 euróról (84 ezer forint) 38,8 euróra (15 ezer forint) mérséklik, és legfeljebb 90 napra korlátozzák azt az időt, amíg a menekültek állami szálláshelyeken maradhatnak – írja az MTI.

Valamivel több mint százezer ukrajnai menekült érkezett Írországba az Ukrajna ellen Oroszország indította háború 2022. februári kezdete óta. Ezzel az 5,3 milliós Írország fogadta be Nyugat-Európában lakosságarányosan a legtöbb ukrajnai menekültet. Leo Varadkar miniszterelnök kedden közölte, hogy mintegy 80 ezer ukrajnai menekült tartózkodik továbbra is Írország területén.

A jövő év elején bevezetendő megszorítások nem vonatkoznak az állami szálláshelyeken eddig elhelyezett mintegy 70 ezer ukrajnai állampolgárra.

A kormány közölte, hogy a juttatások mértékét a többi nyugat-európai országban bevett összegekhez, illetve a más országokból származó menedékkérők juttatásaihoz igazítják.

Az Ír Menekültügyi Tanács szerint a csökkentett kifizetés ugyan visszaáll a 220 eurós szintre, amint az érintett elhagyja az állami lakást, felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a túlnyomó többségnek szinte lehetetlen lesz saját szállást találni a jelenlegi lakásválság körülményei közepette.

A menedékkérők elszállásolásáért felelős hatóság a múlt héten már sátrakat kezdett kiutalni az újonnan érkezőknek, miután kifutottak a rendelkezésre álló lakásokból.

Novemberben rekordszintet ért el a fedél nélküliek száma Írországban, csaknem 13200-an szorultak szükséglakásokra, miközben a bérbe adható lakások száma évek óta rekordalacsony szinten van.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy 100 ezer ukrajnait fogadtunk be Írországban, és világosan meg szeretném mondani, hogy az ukrajnai háború elől menekülő ukránokat továbbra is szívesen látjuk. A helyzet azonban az, hogy a szálláshelyek korlátozottak, és az érkezők száma nagyon magas, ezt a változtatást pedig annak tudatában tesszük, hogy más európai országok hasonlóan cselekedtek”

– jelentette ki Varadkar a parlamentben mondott beszédében.

Fotó: iStock

4.9/5 - (148 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.