Magyar egészségügy: leállt az Uzsoki Kórház sürgősségi ügyelete

Magyarország egyik vezető híre az a krízishelyzet, miszerint leállt az Uzsoki Kórház sürgősségi ügyelete.

Ahogy azt a portfolio.hu és sok más haza napilap is közölte, humánerőforrás krízis alakult ki az Uzsoki Utcai Kórházban, ezért az intézmény a sürgősségi ügyeletet augusztus 30. reggel 8-ig nem tudja ellátni.

Tóth Ferenc orvosigazgató augusztus 4-én este jelentette be, hogy a kórház augusztus végéig biztosan nem tudja ellátni a sürgősségi eseteket, de hozzátette, hogy az SBO leállása a traumatológiai ügyeletet nem érinti.

Az áldatlan állapot megoldására Müller Cecília a Nemzeti Népegészségügyi Központ részéről határozatot adott ki, mely szerint az Uzsoki Kórház helyett augusztus 4-én 18 órától a sürgősségi ellátást a Honvédkórház, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, valamint a Bajcsy-Zsilinszky Kórház látja el.

Kérdéses, mennyire lesz életképes ez a megoldás, hiszen köztudott, hogy például a Honvédkórház magasan az egyik legjobban leterhelt intézmény.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő azzal egészítette ki a történteket, hogy: „Az ESZJTV (Egészségügyi Jogállásról szóló Törvény) bevezetését követően sürgősségi betegellátó osztályunkon a vállalkozó orvosok felmondásával jelentős orvoshiány alakult ki, így az SBO működését augusztus 4-én 18 órától intézményünk lemondani kényszerült.”

Nem az Uzsoki az egyetlen vesztes

Sajnos a fenti problémák nem csak az Uzsoki Kórházat érintik – Zalaegerszegen a Szent Rafael Kórház traumatológiai osztályán vannak komoly gondok

Már június közepén hallani lehetett arról, hogy gondok vannak a baleseti sebészeten, amikor egyszerre hét traumatológus nyújtotta be a felmondását. Akkor úgy tűnt, a kórház kezelni tudja a helyzetet, de július elejétől mégis, szinte teljesen leállt a traumatológiai osztály működése. A hírek szerint az osztályon dolgozó 13 orvosból 7 mondott fel.

A kórházban a sérültek ellátását a Sürgősségi Betegellátó Osztály koordinálja. A műtéti beavatkozásra szoruló betegeket pedig a nagykanizsai, a szombathelyi és a kaposvári kórház fogadja.

5/5 - (141 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.