A skóciai pedagógus-sztrájkok előtt tárgyalásokat folytatnak a tanárok fizetéséről

Az eheti kétnapos pedagógus-sztrájk miatt majdnem minden skóciai iskola bezár, így ezt megelőzően tárgyalásokat folytatnak a tanárok fizetéséről.

Kedden az általános iskolák dolgozói, majd szerdán a középiskolai tanárok sztrájkolnak.

Az EIS, a NASUWT, az SSTA és az AHDS szakszervezetek tagjai vesznek részt a bérvitában.

A szakszervezetek elutasították az 5%-os emelést, és 10%-os emelés mellett érveltek. Az ajánlat a legalacsonyabb keresetűek számára akár 6,85%-os emelést is tartalmaz.

A skót tanárok tárgyaló bizottsága (SCNT) összeül, hogy megvitassa a bérlehetőségeket.

A bizottságban a szakszervezetek, a kormány és a tanácsok tárgyalnak.

Az EIS úgy nyilatkozott, reméli, hogy az SNCT ülése, amelyet a szakszervezetek kérésére hívtak össze, előrébb viszi a tárgyalásokat egy új ajánlat felé.

Des Morris, az EIS képviselője, az SNCT tanári oldalának elnöke azonban kijelentette, hogy a sztrájkok folytatódnak, ha nem születik jobb megállapodás.

A múlt héten a skót kormány a tanári szakszervezetekkel folytatott megbeszélést követően azt mondta, hogy „lehetséges kompromisszumra van lehetőség”.

Shirley-Anne Somerville oktatási miniszter szerint a pénteki tárgyalások „konstruktívak és hasznosak” voltak.

Hozzátette: „Nyitottak vagyunk a vita SNCT-n keresztül történő megoldásának lehetőségeire.

„Elismerem, hogy bármiféle megállapodásnak igazságosnak és megfizethetőnek kell lennie minden érintett számára, tekintettel a Skócia költségvetésére nehezedő példátlan nyomásra”.”

A Cosla helyi önkormányzati szerv közölte, hogy nem áll rendelkezésre további finanszírozás egy jobb bérmegállapodáshoz.

A Cosla erőforrásért felelős szóvivője, Katie Hagmann azt mondta: „Várom a konstruktív és proaktív párbeszéd folytatását, amely minden rendelkezésre álló lehetőséget mérlegel, hogy korlátozzuk a tanulók, szülők és gondviselők további zavarát.”

Az angliai és walesi tanári szakszervezetek szintén szavazást tartanak a tagok között a bérezés miatt.

Angliában és Walesben a legtöbb állami iskolai tanár idén 5%-os béremelést kapott, Észak-Írországban pedig sok tanárnak 3,2%-os emelést ajánlottak két év alatt.

A szakszervezetek szerint a 10,7%-os infláció mellett ezek az emelések reálértéken fizetéscsökkentést jelentenek.

Forrás: BBC.com

4.9/5 - (288 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.