100 fontra emelkedhet az érintés nélküli kártyás fizetés limitje

Az érintés nélküli technológiát használó egyszeri fizetés korlátja 100 fontra emelkedhet – ez meghaladja a jelenlegi korlát kétszeresét.

A koronavírus-járvány miatt nagyobb összegek fizetése vált lehetővé érintés nélkül akár bankkártyával, akár okostelefonok segítségével. Alig egy év telt el azóta, hogy a korábbi 30 fontos limitet 45 fontra emelték.

The Financial Conduct Authority (FCA) közölte, hogy „rövidesen” konzultál a szabályok változásáról, mert „fontos, hogy a fizetési szabályozás lépést tartson a fogyasztói és a kereskedői elvárásokkal”.

„Egy szélesebb körű konzultáció részeként felismerve a változó magatartást az emberek fizetési módjában, hamarosan véleményt fogunk kérni szabályaink módosításáról, hogy lehetővé tegyük az érintés nélküli határ 100 fontra történő esetleges emelését.”

Az FCA szabályai szerint meghatározhatják a fizetések határát, de a kártyakibocsátóknak lehetőségük lenne ezt felülbírálni.

Az érintés nélküli fizetés fogyasztók általi használata az utóbbi években jelentősen megnőtt, több szolgáltatás is átvette a módszert és a legtöbb üzlet ezt kínálja opcióként.

A munkavállalók és a fogyasztók védelme érdekében a Covid-járvány idején az FCA tavaly áprilisban megemelte a jelenlegi 45 fontot.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az érintés nélküli fizetések száma csökkent a világjárvány előtti szinthez képest.

Októberben azonban az érintés nélküli fizetések összértéke 16% -kal nőtt az Egyesült Királyságban az egy évvel korábbi hónaphoz képest – mutatják a bankokat képviselő UK Finance legfrissebb adatai.

Az érintésmentesen elköltött összeg augusztusban havi rekordot ért el, amit az Eat Out to Help Out program és a koronavírussal kapcsolatos korlátozások csökkentése eredményezett. Összesen 8,4 milliárd fontot költöttek hitel- és betéti kártyákra az érintés nélküli használat során említett hónapban.

„Az ipar úgy véli, hogy a jövőben ki lehetne használni ezt a rugalmasabb megközelítést, amely figyelembe veszi a fogyasztói keresletet, a csalás megelőzését, a biztonságot és a kényelmet” – mondta az UK Finance szóvivője.

„Az érintés nélküli fizetési mód az egyik fizetési lehetőség, az ipar pedig továbbra is szorosan együttműködik a szabályozóval annak biztosítása érdekében, hogy az ügyfelek a számukra megfelelő módon fizethessenek.”

A javasolt változtatások eredményeként azonban előfordulhat, hogy egyes boltosok nem lelkesednek majd az értékhatár növeléséért a nagyobb értékű lopások miatt.

Forrás: BBC.com

4.9/5 - (174 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.