Új, félfontos érméket bocsátottak ki

A héten kerül forgalomba a Károly király koronázása alkalmából kibocsátott különleges, 50 pennys érme.

A brit királyi pénzverde ötmillió ilyet ad ki, amelynek mintája a Westminster-apátságot ábrázolja, ahol a koronázást májusban tartották.

„Ez lehetővé teszi a lakosság számára, hogy egy darab történelmet találjon a visszajárójában” – mondta Rebecca Morgan, a pénzverde munkatársa.

Az új királyi érmék számát azonban felülmúlja a néhai II. Erzsébet királynő uralkodásának idejéből származó, még mindig forgalomban lévő 27 milliárd érme. Eddig az 50 pennys darab volt a leglátványosabb jele a változásnak: az új koronázási érme a decemberben kibocsátott korábbi 50 pennys érmét követi, amely az első olyan tömeges forgalomba kerülő érme volt, amelyen a király feje látható.

A többi új érme kibocsátásának ütemtervét egyelőre nem jelentették be, bár az első Károly király bankjegyek megjelenése jövőre várható – írja a BBC.

Az érmék, bankjegyek és bélyegek esetében az volt a cél, hogy a II. Erzsébet királynő korából származó készleteket felhasználják, és fokozatosan új, a király uralkodásának idejéből való tételeket is bevezessenek.

A Királyi Pénzverde arra számít, hogy a koronázási érme – Károly király arcképével és jelvényeivel – népszerű lesz a brit lakosság körében. Az uralkodó 50 pennysen található profilja a hagyományt követi, amely az elődje érméivel ellentétes irányba néz.

A készpénzmentes fizetés felé mutató erős tendencia miatt azonban eltarthat egy ideig, amíg észreveszik az új érméket. A UK Finance bankszövetség szerint 2011 és 2021 között a kp-használat a fizetések 55 százalékáról 15-re esett, és 2031-re további csökkenést prognosztizálnak hat százalékra. A bankszövetség szerint még mindig több, mint egymillió olyan fogyasztó van, aki a készpénzt használja fő fizetőeszközként.

Fotó: royalmint.com

4.9/5 - (347 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.