A földgáz ára megfizethetetlen: A brit gyárakat a termelés leállása fenyegeti

A földgáz ára Európa-szerte az egekbe szökken. A nagy mennyiségű energiára szoruló iparágak számára ez problémát jelenthet. Nagy-Britanniában néhány gyárnak időszakosan már most szüneteltetnie kell a termelést. Mivel a kormány eddig nem mutat hajlandóságot arra, hogy ellenlépéseket tegyen, a helyzet még rosszabbra fordulhat.

Tekintettel a földgáz drasztikusan megnövekedett költségeire a brit ipar riadót fúj. « Amennyiben a kormány nem tesz intézkedéseket, az acélgyártás ágazatában tulajdonképpen a termelés egyre gyakoribb szüneteltetését fogjuk tapasztalni bizonyos meghatározott napszakokban, ezek a szünetek pedig egyre hosszabbak lesznek », mondta Gareth Stace, a « UK Steel » vezérigazgatója, az « ITV News »-nak.

Andrew Large, a papíripari szövetség vezérigazgatója, azt mondta a csatornának, hogy nem zárhatja ki, hogy a megnövekedett energiaellátási költségek miatt néhány gyár kénytelen lesz felfüggeszteni a termelést.

David Dalton az üveggyártók szövetségétől kijelentette, hogy egyes gyárakat már csak napok választanak el a termelés leállításától. Pénteken az ipar vezető képviselői tárgyalásokba kezdtek Kwasi Kwarteng gazdasági miniszterrel. Ezek a tárgyalások viszont állításaik szerint anélkül fejeződtek be, hogy sikerült volna konkrét megoldásokat találni.

A földgáz nagykereskedelmi ára az idei évben Európában 400%-kal növekedett, részeben a túlzottan kevés tartalék és Ázsia óriási kereslete miatt. Ez nem utolsó sorban a nagy mennyiségű energiára szoruló iparágakat helyezi nyomás alá.

Forrás: n-tv.de

5/5 - (113 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.