A jövő nyáron esedékes négynapos munkaszünet MEGERŐSÍTVE!

A Királynő Platina Jubileum (Queen’s Platinum Jubilee) tervei kőbe vannak vésve, az egész Egyesült Királyság meghosszabbított munkaszünetet tart, hogy 2022-ben megünnepelje a trónon eltöltött 70 évét.

  • A Buckingham Palota közleményében állítja, a meghosszabbított munkaszünetet június 2. csütörtök és június 5. vasárnap között tartják.
  • A “Trooping the Colour” felvonulás első alkalommal kerül megrendezésre megszokott formájában a pandémia kezdete óta csütörtökön.
  • A másnapi köszönetnyilvánítási ceremónia a Királynő tiszteletére a Szent Pál Katedrálisban kerül megrendezésre.
  • Tombolán sorsolják a jegyeket, mellyel a palotában, a BBC által szombaton megrendezett estre nyerhetnek bebocsáttatást a résztvevő Brit állampolgárok.

A britek négynapos rendezvénysorozat keretében ünnepelhetik a Királynő Platina Jubileumát, melyen a nemzet megemlékezik uralkodásának 70 évére. 

A 2022-es meghosszabbított esemény június 2. csütörtöktől június 5. vasárnapig tart, valamint rengeteg nyilvános rendezvényt és közösségi tevékenységet foglal magában, többek között a Platinum Party-t a Buckingham-palotában, valamint a The Big Lunch (Nagy Ebéd) elnevezésű rendezvényt, mely ösztönzi majd a lakosokat, hogy együtt mulassanak.

Erzsébet királynő megkoronázását 1953. június 2-án tartották – alig több mint egy évvel azután, hogy édesapja, VI. György halála után 1952. február 6-án az akkor mindössze 25 éves örökösnő trónra lépett. Ez volt az első koronázás, amelyet valaha televízióban sugároztak, csaknem 27 millió ember hangolt rá az Egyesült Királyságban.

A BBC pedig központi szerepet vállal az esemény celebrálásában, meghívva a briteket, hogy jelentkezzenek a Platinum Partyra szóló jegyekért – amelyen részt vesznek a “világ legnagyobb előadói”, hogy együtt egy remek élő koncertet adjanak, ezzel megünnepelve a Királynő hét évtizedes uralkodásának legfontosabb és legboldogabb pillanatait – áll a palota közleményében.

A Platina Jubileum tervei tegnap, június 2-án jelentek meg először, mivel a Királynő tegnap ünnepelte a 69. évét a brit trónon. 

A palota szóvivője kijelentette: “Egy meghosszabbított munkaszünet remek lehetőséget biztosít majd a közösségeknek és az Egyesült Királyságban élő emberek számára, hogy ezt a történelmi mérföldkövet megünnepeljék.”

“Ez a négy napos ünnepély magában foglal számos nyilvános rendezvényt és közösségi tevékenységet, valamint a nemzet szempontjából emlékezetes pillanatokat, melyek tükrözik a Királynő 70 éves szolgálatát.”

A jövő évi események csütörtökén a Trooping the Color felvonulás várhatóan teljes pompájában megrendezésre kerül a világjárvány óta először. A következő napon a Szent Pál Székesegyházban hálaadó istentiszteletet tartanak a királynő uralkodásáért, a hétvége harmadik napján, szombaton pedig a királynő csatlakozik a királyi család tagjaihoz az Epsom Downsban megrendezett lóverseny megtekintésére.

Az aznap esti élő koncertet a Buckingham-palotában rendezik. „A lakosságot felkérjük, hogy jelentkezzenek erre a különleges eseményre. A közönségjegyek kisorsolásával, valamint a tombolával kapcsolatos részleteket a megfelelő időben közzétesszük” – árulta el a palota.

Ugyan az előadókat még nem nevezték meg, de az élő koncertet máris beárazza, hogy “a világ legnagyobb előadóinak összefogása”, méltón megünnepelve a királynő hét évtizedes uralmának legjelentősebb és legörömtelibb pillanatait.

Vasárnap Platina Jubileumi parádét is rendeznek a fővárosban, melyen több mint 5000 ember vesz részt az szerte az Egyesült Királyságból.

Az esemény a Buckingham-palota környékén és a környező utcákban zajlik majd, és ötvözi az utcai művészeteket, a színházat, a zenét, a cirkuszt és a jelmezbálokat. Megünnepli a királynő szolgálatát, valamint tiszteleg az emberek és közösségek kollektív szolgálata előtt szerte az országban.

A Palota szóvivője azt mondta: „2022-ben Őfelsége, a királynő lesz az első brit uralkodó, aki megünnepelheti a Platina Jubileumot: hetvenéves szolgálatot mely 1952. február 6-án, Őfelsége trónra lépésével vette kezdetét.

„Egész éves Platina Jubileumi ünnepségeket tartanak az Egyesült Királyságban, a Nemzetközösségben és szerte az egész világon, miközben a közösségek és az emberek összejönnek, hogy megünnepeljék a királynő történelmi hosszúságú uralkodását.

„Egész évben Őfelsége, valamint a királyi család tagjai körbeutazzák az országot, hogy különféle tevékenységeket vállaljanak ennek a történelmi eseménynek az emlékezetessé tételére, melynek fénypontja a júniusi Platina Jubileumi Hétvége lesz – egy év múlva.”

A tervekben egyelőre nem nevezték meg a királyi család egyes tagjait, de valószínűsíthető a Wales-i Herceg, Cornwall hercegnője, a Cambridge-i herceg és hercegné, valamint a monarchia más tagjai vesznek részt a különféle eseményeken.

Februárban a királyi család hivatalos Instagram oldalán megosztott egy videót, melyen megemlékeznek a királynő trónra kerülésének 69. Évfordulójáról.

2013-ban a nemzet megünnepelte a királynő Gyémánt Jubileumát a Coronation fesztivál keretében, melyet a Royal Warrant Holders Association rendezett a Buckingham-palota kertjében. Megkoronázását úgyszint négynapos munkaszünettel ünnepelték 2012 júniusában.

A Temze folyó Gyémánt Jubileum parádét 2012. június 3-án rendezték meg. A Gyémánt Jubileum koncertet, az azt megelőző délutáni piknikkel a palota kertjében több, mint 10 000 koncertjegy-tulajdonos számára másnap, a Buckingham-palota előtt rendezték meg, melynek tematikája a királynő 60 éves uralkodásának minden évtizedét megjelenítette.

Az egyetlen Gyémánt Jubileumot ünneplő uralkodó Erzsébet, elődei közül 1897-ben, megkoronázásának 60. évfordulóját ünneplő Viktória királynő volt. Az ő uralkodásának azonban 1901-ben 63 év után, 81 esztendős korában bekövetkezett halálával vége szakadt. Erzsébet királynő így az egyetlen, aki megérte uralkodásának 70. évfordulóját.

Forrás: dailymail.co.uk

5/5 - (242 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.