A királynő Joe Bidennel találkozott a winsdori kastélyban

Joe Biden amerikai elnök és Jill Biden first lady találkozott a királynővel a windsori kastélyban, melynek keretében az uralkodóval teázhattak.

Biden úr utólag elmondta, hogy a királynő emlékeztette az anyjára, és meghívta a királynét, hogy látogassa meg a Fehér Házat.

Mindez a Cornwallban megrendezett G7 csúcstalálkozó végén került megrendezésre, ahol a világ legnagyobb gazdaságainak vezetői olyan kérdéseket vitattak meg, mint az oltások és az éghajlatváltozás.

A pár pénteken találkozott a királynővel is, amikor részt vett a G7 vezetőinek fogadásán az Eden Projektben.  

Bidenék a Cornwall állambeli Newquay-ből az Air Force One-on a londoni Heathrow repülőtérre utaztak, mielőtt a Marine One helikopterrel eljutottak Windsorig. A királynő a kastély négyszögében lévő százszorszépnél fogadta őket.

A Queen’s Company Első Zászlóalj gránátos őrségből megalakult Becsületőrség királyi tisztelgést adott, és az Egyesült Államok himnusza szólalt meg.

Biden elkísérte a becsületőrség parancsnokát, James Taylor őrnagyot és Christopher Ghika altábornagyot, hogy megvizsgálják a becsületőrséget, mielőtt visszatértek a százszorszéphez, hogy megnézzék a katonai menetet.

Korábban a csapatok ellenőrzését Edinburgh hercege látta el, mielőtt 2017-ben nyugdíjba ment. Fülöp herceg áprilisban hunyt el, 99 évesen.

Ezek után a kastély tölgytermében teáztak a királynővel. A palota elmondása szerint a házaspár 18:00 óra után indult el, vagyis körülbelül 40 percet töltöttek a kastélyban. Az egész látogatás alig több mint egy órán át tartott, és úgy gondolják, hogy 10 perccel túllépte.

Biden a látogatás után elmondta, hogy beszéltek Vlagyimir Putyin orosz elnökről és Kína vezetőjéről, Hszi Csinpingről. „Hosszan beszélgettünk” – mondta. „Nagyon nagylelkű volt. Nem hiszem, hogy megsérteném, de anyámra emlékeztetett. Megjelenését és nagylelkűségét tekintve. Nagyon kegyes volt.”

Hozzátette: „Azt mondta:” Milyen a Fehér Házban? ” Azt mondtam: „Nos, csodálatos, de sok ember van.”

Következő találkozásuk másnap volt, amikor a királynő hivatalos születésnapját egy Trooping the Color felvonulással ünnepelte. A világjárvány miatt, a hagyománytól eltérően a felvonulás most nem London központjában, hanem a winsdori kastély területén került megrendezésre.

A 95 éves királynő 1951-ben találkozott először amerikai elnökkel, Harry S Truman-nal – akkor mlg hercegnőként. Azóta, a trónon eltöltött 69 éve alatt találkozott mind a 14 amerikai vezetővel, kivéve Lyndon B Johnson-t.

Cikk és kép forrás: BBC.com

5/5 - (260 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.