Anglia – Skócia 0:0 – Az angolok csalódottsága és kérdései

Hogy történhetett ez? A 0:0-ás eredmény Skócia ellen az angoloknak fejfájást okoz. Bár az esélyek az EB nyolcaddöntőjére továbbra is jók, a jámbor fellépés kérdéseket vet fel.

Anglia megint csak a fejét csóválja. Egy 0:0-ás eredmény a régi vetélytárs Skócia ellen, ez mégis hogy lehet? Ráadásul az otthoni Wembley-stadionban! “Már megint úgy nézünk ki, mint a merev és ósdi Anglia”, kifogásolta az egykori válogatott-tag Rio Ferdinand a lenézett skótokkal szembeni ötletszegény fellépés után.

A Futball-Európa-Bajnokság első hete után az egykori favoritok helyzete a szigeten erősen ingadozik. Az első szakértők Gareth Southgate edzőt kritizálják, a médiák a visszaesés okait kutatják, a játékosok pedig csalódottak. És mindnyájan ugyanazt kérdezik: Ez vajon csak egy egyszeri kudarc volt? Vagy mi jön ezután?

“Scotland brave-hearted, England half-hearted” (Skócia hősies, Anglia mérsékelt), ezt a címet használta szombaton a “The Daily Telegraph”. Még Southgate is bevallotta, hogy csapata a bátran küzdő skótok elleni győzelemért nem tett eleget. Az ötvenéves edző azonban azon igyekezett, hogy inkább előre nézzen.

Mit tett Sancho?

“Ez egy verseny”, hangsúlyozta az egykori profi-játékos. “Egy pont még mindig egy fontos lépés a következő körbe. Márpedig ez az első célunk.” Ha józanul megfontoljuk, Southgate-nek igaza van: Jelenlegi négy pontjával a “Three Lions” gyakorlatilag már a Csehország elleni keddi záró előmérkőzés előtt készülhet a nyolcaddöntőre.

Viszont Angliában a legtöbb szurkoló egész biztosan nem józanul fontolja meg a szomszédokkal szembeni kudarcot. Már a verseny korai fázisában nagy szerepet játszanak a csapat alapvető problémái. A csapatkapitány és gólkirály Harry Kane az EB-n eddig leginkább azért tűnt fel, mert a Horvátország elleni 1:0-ás, valamint a Skócia elleni játszmában is lecserélték röviddel a meccs lefújása előtt. “Harry Kane azért tűnt alkalmatlannak, mert körülötte a rendszer nem működik”, írta a “The Guardian”. A második probléma pedig ez: A Phil Foden, Raheem Sterling, Marcus Rashford vagy Jack Grealish által nagy teljesítményű szárnyak harapófogó-taktikája nem akar beindulni. És Jadon Sancho? Ő még csak nem is játszott.

“Mindezekkel a játékosokkal rendelkezünk. Sancho? Hogy ő mit tett? Valaminek történni kellett a kulisszák mögött“, ez volt Ferdinand egykori válogatott játékos véleménye. A „Three Lions“ első, Horvátország elleni játszmájában a Borussia Dortmund csatára még csak nem is szerepelt a keretben. „Ezt tényleg nem értem. Az első játszmában még csak nem is ült a kispadon, a másodikban pedig nem léphetett a pályára. Egy ekkora tehetséget hagynak itt üldögélni“, nehezményezte Ferdinand. A skótok elleni meccsen Southgate csak két játékost cserélt le, pedig öt cserére lett volna jogosult. A rendelkezésre álló kerethez mérten ez is csak fejcsóválást eredményez.

De minden tehetség ellenére: Anglia a szorosan felsorakoztatott és alacsony rangú vendégek ellen Wembley állandó esőjében csak nagyon ritkán talált megoldásokat. A saját szurkolói által felbátorított Skócia szívvel-lélekkel védekezett, és a „Bravehearts“ pontosan ezt a szellemet akarják magukkal vinni a Horvátország elleni keddi záró előmérkőzésre is. „Fontos, hogy ne adjuk fel a szurkolók és saját magunk által is táplált érzést, hogy ez nem volt hiába“, mondta Andy Robertson csapatkapitány. „Ki kell használnunk, hogy bejussunk a nyolcaddöntőbe.“

Ennek érdekében a skótoknak szükségük van a győzelemre a Világbajnokság második helyezettje ellen. Ez nem tűnik lehetetlennek. Steve Clarke edző csapata kedden újra a hazai Hampden Park-ban Glasgow-ban játszhat. Itt saját szurkolóik még hangosabban fognak ünnepelni, mint Wembley-ben. Az angol szurkolók is szívesen örvendeznének kedden. Ez most csak a csapattól függ.

Forrás: www.faz.net

4.9/5 - (317 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.