Az IMF jóslata szerint az Egyesült Királyság lesz az egyik legrosszabbul teljesítő gazdaság idén

Az előrejelzés szerint az Egyesült Királyság idén a világ egyik legrosszabbul teljesítő nagy gazdasága lesz.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a brit gazdaság teljesítménye 2023-ban a legrosszabb lesz a 20 legnagyobb gazdaság, az úgynevezett G20-ak között, amelyek közé a szankciókkal sújtott Oroszország is tartozik.

Előrejelzése szerint a brit gazdaság 2023-ban 0,3%-kal romlik, majd jövőre 1%-kal javul.

Az IMF arra is figyelmeztetett, hogy a globális pénzügyi rendszer „rögös útra” számíthat.

Két amerikai bank múlt havi összeomlása után, amelyet szorosan követett a svájci bankóriás Credit Suisse riválisa, az UBS elsietett felvásárlása, újabb pénzügyi válságtól való félelem van kilátásban.

Az IMF már korábban előrejelezte, hogy az Egyesült Királyság idén visszaesést fog tapasztalni, és a G7-ek – a világ hét legnagyobb, úgynevezett „fejlett” gazdaságát tömörítő, a világkereskedelmet és a nemzetközi pénzügyi rendszert uraló csoport – utolsó helyére kerül. Az Egyesült Királyság 2022-ben, a világjárványos fellendülés idején a csoport élén állt.

Bár az előrejelzések szerint idén az Egyesült Királyságnak lesz a legrosszabb a gazdasági teljesítménye, az IMF legutóbbi kalkulációja némi javulást jelent a korábbi, 0,6%-os zsugorodásra vonatkozó adatokhoz képest.

Az IMF kutatói korábban Nagy-Britannia magas gázáraknak való kitettségét, az emelkedő kamatlábakat és a lassú kereskedelmi teljesítményt jelölték meg a gyenge gazdasági teljesítmény okaként.

Jeremy Hunt kancellár az IMF legutóbbi előrejelzéseire reagálva azt mondta:

„Az IMF most azt mondja, hogy a gazdasági növekedés szempontjából jó úton járunk. Ha tartjuk magunkat a tervhez, akkor idén több mint a felére csökkentjük az inflációt, enyhítve ezzel a mindenkire nehezedő nyomást.”

Rachel Reeves, a Munkáspárt árnyékkancellárja szerint azonban a becslések azt mutatják, hogy „mennyire le vagyunk maradva a globális színtéren”.

„Ez nem csak azért fontos, mert a toryk alatt 13 éve tartó alacsony növekedés gyengíti gazdaságunkat, hanem azért is, mert emiatt vannak rosszabb helyzetben a családok, akiknek a toryk jelzáloghitel-büntetéssel kell szembenézniük, és akiknek az életszínvonala a feljegyzések kezdete óta a leggyorsabb ütemben csökken” – tette hozzá.

Sarah Olney, a Liberális Demokraták pénzügyminiszteri szóvivője szerint az előrejelzés „újabb megsemmisítő vádirat a konzervatív kormány gazdasággal kapcsolatos teljesítményéről”.

Számos előrejelző szerint csökken az esélye annak, hogy az Egyesült Királyságban idén recesszió alakul ki. Általában akkor beszélünk recesszióról, ha egy gazdaság két egymást követő három hónapos időszakban zsugorodik.

A független Költségvetési Felelősségi Hivatal most arra számít, hogy a gazdaság idén 0,2%-kal zsugorodik, de a recesszió elkerülhető.

Andrew Bailey, a Bank of England vezetője is azt mondta a közelmúltban, hogy „sokkal bizakodóbb” a gazdasággal kapcsolatban, és az ország már nem tart közvetlen recesszió felé.

Az új előrejelzések hátterében egy olyan világgazdaság áll, amely továbbra is lábadozik a világjárvány és az ukrajnai háború okozta energetikai sokk után.

Az IMF szerint azonban aggodalomra ad okot a globális bankpiacok közelmúltbeli bizonytalanságának szélesebb körű hatása.

Az IMF most arra számít, hogy a globális növekedés a 2022-es 3,4%-ról 2023-ban 2,8%-ra esik vissza, majd lassan emelkedik, és öt év múlva 3%-on állapodik meg.

Figyelmeztetett azonban arra, hogy ha a pénzügyi szektorban további feszültségek jelentkeznek, a globális növekedés idén tovább gyengülhet.

Forrás: BBC.com

4.8/5 - (320 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.