A britek többsége szerint kudarc a Brexit

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a brit szavazók többsége úgy látja: az EU-ból való kilépés hatalmas kudarc volt az ország számára.

A britek jelentős többsége már bánja a Brexitet: úgy vélik, mégsem kellett volna kilépni az unióból. Az elszakadással ugyanis csak rosszul járt Nagy-Britannia – vélekednek az ország polgárai. Hogy miért? Mert felhajtotta az árakat az üzletekben, nehéz helyzetbe hozta a brit gazdaságot, illetve meghiúsította a bevándorlás ellenőrzésére tett kísérleteket – írja az Economx.

Ez derül ki az Opinium piackutató ügynökség felméréséből, amelyet az uniós egységes piacról, valamint a vámunióból való brit kilépés harmadik évfordulója alkalmából készítettek.

A közvélemény-kutatás több mint kétezer brit állampolgárt interjúvolt meg arról, hogy szerintük előnyös volt-e a Brexit Nagy-Britannia számára, vagy sem.

A megkérdezettek közül mindössze minden tizedik ember mondta azt, hogy az EU-ból való kilépés jót tett a pénztárcájának, és azóta javult az anyagi helyzete. Ezzel szemben 35 százalékuk jelezte azt, hogy a Brexit kifejezetten negatív hatást gyakorolt a megélhetésére.

Ezen túl a válaszadók hét százaléka véli úgy, hogy a szakítás az unióval segített az üzletekben alacsonyan tartani az árakat. További 63 százalékuk azonban részben a Brexitet okolja az elszabaduló infláció miatt.

Összességében pedig a megkérdezettek 22 százaléka vélekedik úgy: az EU-ból való kilépés jót tett Nagy-Britanniának.

5/5 - (144 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.