Covid: Az Egyesült Királyság kocsmái zárva maradnak májusig?

Sokak számára a kocsmák és pub-ok újranyitása az egyik legjobban várt dátum, ha a Covid-korlátozásokat végül lazítják.

A vendéglátó-ipari vállalkozásokat súlyosan érintették a koronavírus világjárvány okozta korlátozások. A korábbi lezárások alapján úgy tűnik, a kocsmák és éttermek hosszabb utat fognak bejárni a normális állapotig, mint más ágazatok.

A közelmúltban a kormánynak tanácsot adó tudósok egy csoportja figyelmeztette a kormányt, hogy a május előtti újranyitásnak komoly kockázata van.

Bár a kormány igyekszik, hogy tavasszal minden 50 év felettit beolthassanak, amennyiben ez sikerül, akkor is rengeteg ember lesz még védtelen a vírussal szemben.

Az egyik tudós, Dr. Marc Baguelin a londoni Imperial College-tól azt mondta, az elhamarkodott, még részleges újranyitás is, „fenntarthatatlan” nyomást jelenthet az NHS-re.

A kormány ezidáig nem határozta meg, mikor és hogyan lehetne feloldani a korlátozásokat, azonban egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, hogy felvázolja az enyhítési terveket.

A kocsmák és éttermek jelenleg az egész Egyesült Királyságban zárva vannak – néhány skót sziget kivételével, ahol 18 óráig nyitva tarthatnak, de alkoholt nem szolgálnak fel.

A korábbi bezárásokkal ellentétben az angliai és észak-írországi kocsmák és bárok teljes tilalommal kell, hogy szembenézzenek az elvitelre árusított alkohol kapcsán – ez korábban létfontosságú volt a Független Sörfőzők Társasága szerint.

London, UK – April 24, 2020: Historic Shakespeare’s Head pub in Soho, central London on an evening during COVID lockdown.

Skóciában például már egyáltalán nem kínálhatnak a kocsmák és bárok elvitelre alkoholt, sőt a szabadtéri területeken is tilos a nyilvános alkohol fogyasztás.

Walesben még van lehetőség elvitelre alkoholt vásárolni, ám csak akkor, ha erre az üzemeltetőnek már van engedélye.

Kate Nicholls, az UKHospitality kereskedelmi testület vezérigazgatója szerint az ágazat áprilisi újraindítása után, csak később, májusban várható a tényleges újranyitás.

Mivel az ipar félmilliárd fontot éget el minden bezárással telt hónapban, ha túl sokáig maradnak a bezárások, akkor nagyon kevés tőke marad az újranyitáshoz.

A múlt héten közzétett legfrissebb iparági adatok jól mutatják, milyen nehéz helyzetben van az ágazat, ugyanis a csaknem 6000 engedélyezett vállalkozás tavalyi vesztesége megduplázta a 2019-es adatokat.

Az adatokat összegyűjtő Graeme Smith, az AlixPartners munkatársa megjegyezte, hogy az elkövetkező hónapokban valószínűleg több hely is végleg be fog zárni.

Az első lezárással ellentétben az üzemeltetőknek most nincs meg az az előnyük, hogy a karácsonyi megnövekedett forgalomra tudjanak számítani és ezáltal több bevételt tudjanak termelni.

A szigorú zárási statisztikák rámutatnak arra, hogy a gazdasági támogatás időtartama, valamint az oltási ütemterv kulcsfontosságú lehet annak meghatározásában, hogy mennyi ideig maradnak zárva a vendéglátóhelyek.

A kényszerbezárások által érintett cégek bértámogatási programja áprilisban fejeződik be az Egyesült Királyság minden országában.

Március végén lezárul a pályázati időszak a kormányok által támogatott, legfeljebb 50 000 font összegű kölcsönök felvételére, amelyek a kisebb vállalkozások számára is elérhetőek.

A vendéglátóipari vállalkozások örömmel fogadták az állami támogatást, ideértve a hónap elején bejelentett új, ingatlanonként akár 9000 font összegű készpénztámogatást is.

A tíz hónapos bezárás vagy korlátozott kereskedelem után a kocsmák és éttermek üzemeltetői kérték a kormányt, hogy adjon egyértelmű ütemtervet, meghatározva, hogy mikor folytathatják a kereskedelmet.

„Ha csak májusban kezdődhet meg a kiszolgálás és az újranyitás, akkor a kormánynak ki kell terjesztenie a pénzügyi támogatást” – mondta Emma McClarkin a British Beer & Pub Egyesület munkatársa. „A támogatás nélkül az ország egész területén működő kocsmák és bárok örökre elveszhetnek.”

Forrás: BBC.com

5/5 - (308 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.